Новини - България

Лекарите от ТЕЛК и НЕЛК ще могат да работят и на друго място
Прочетена: 85 пъти
Снимка: Pixabay.com

Лекарите от националната и териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК и НЕЛК) ще могат да работят и в лечебни заведения, успоредно с работата си в комисиите. Това стана възможно след като днес народните представители приеха на второ четене промени в Закона за здравето.

 

Така отпадна съществуващата пълна забрана медиците - членове на ТЕЛК и НЕЛК да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол, както и да извършват консултативна дейност, свързана с вида и степента на увреждане, временната неработоспособност и трайно намалената работоспособност. Според вносителите, по този начин ще се даде възможност при извършване на медицинската експертиза в съставите на комисиите да участват и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност. Ограничението ще важи единствено по отношение на участието в състава на комисията на лекар, който е пряко ангижиран с конкретно освидетелствано лице. В тези случаи лекарите ще имат задлъжението да правят отвод от заседанието на ТЕЛК-комисията, която разглежда случая. ТЕЛК-комисиите ще бъдат част от структурата на болниците, в които са разположени.

 

Идеята на вносителите на тези промени бе по този начин да бъде преодоляна липсата на специалисти в системата на ТЕЛК и НЕЛК.

 

Мнозинството в пленарната зала отхвърли предложенията на БСП всички лекарски комисии да са на подчинение на здравния министър и да не се финансират от бюджета на Здравната каса, а с този на здравното ведомство. Според депутатът от левицата д-р Валентина Найденова това е грешка.

 

От "БСП за България" оспориха и отпадането на изискването в съставите на ТЕЛК и специализираните състави на НЕЛК задължително да се включва лекар - представител на Националния осигурителен институт (НОИ). Според нея присъствието на лекар от НОИ е един вид защита на лекарите от комисията, защото има случаи, в които от осигурителния  институт  с голямо закъснение откриват, че някои експертни решения не са добри или в тях има нарушение.

 

„Тогава единствено лекарите, които са в състава на ТЕЛК, отговарят за всичко това и ги глобяват, т.е. те трябва да връщат парите“, аргументира се тя. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития