Новини - България

Лекари: Пациентите с астма и ХОББ трябва да се придържат към терапията си в условия на COVID-19
Прочетена: 80 пъти
Снимка: Pixabay.com

Симптомите при астмата, която засяга около 235 млн. души в света, са честа кашлица, недостиг на въздух, умора, свирене на дробовете, вирусни инфекции, алергии, нарушен сън, стягане в гърдите. Симптомите на COVID-19 наподобяват тези при грип – висока температура (88% от случаите), суха кашлица (68% от случаите), умора (38%), отделяне на храчки (33%), недостиг на въздух (19%), възпалено гърло (14%), главоболие (14%). Тъй като симптомите на COVID-19 се припокриват в голяма степен с тези на алергия и астма, единствено лекарите могат да преценят в кои случаи за кое от заболяванията се отнася. Така например, ако пациентът има температура и недостиг на въздух, то той вероятно е с коронавирусна инфекция, но ако диша нормално, то вероятно става въпрос за грип. Друг пример е симптомът „възпалени очи“ – когато той не е придружен от температура, пациентът най-вероятно има алергия.

 

Това обясни на уебинар на тема „COVID-19 и бронхиална астма“ доц. Мария Стаевска – началник на Клиниката по алергология на Александровска болница. Събитието е организирано по повод Световния ден на астмата – 5 май от GSK България със съдействието и участието на доц. Стаевска, доц. Владимир Ходжев – председател на Българското дружество по белодробни болести, Диана Хаджиангелова – председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА) и д-р Веселин Христов – медицински съветник в GSK България.

 

Доц. Стаевска се позова на позиция на Глобалната инициатива за астма (GINA), според която пациентите с астма трябва да продължат да използват ежедневно контролиращата си инхалаторна терапия за астма и по време на пандемията COVID-19, тъй като спирането й може да доведе до сериозни усложнения на заболяването. „Не са налични доказателства за връзка между употребата на инхалаторни кортикостероиди и риска от заразяване с COVID-19. Пациентите, които приемат орални кортикостероиди, трябва да продължат да ги приемат така както са назначени, защото спирането им крие риск за здравето им“, коментира тя.

 

Д-р Веселин Христов добави, че около 40% от пациентите с тежка астма постъпват веднъж годишно в болница, а между 5 и 10% от тях генерират около 40% от разходите за лечението на заболяването. Очакванията са, че придържането към терапия би намалило разходите за лечението на заболяването.

 

Доц. Владимир Ходжев се спря на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и COVID-19. В световен мащаб по данни от 2010 г. ХОББ засяга 384 млн. души или около 5% от населението. През 2012 г. болестта е причина за повече от 3 млн. смъртни случая, повишение спрямо 2,4 милиона през 1990 г. Очаква се до 2030 г. броят на смъртните случаи вследствие на ХОББ да достигне 4,5 млн., заради увеличеното тютюнопушене и застаряващото население в много страни. В същото време данните сочат, че около 40 – 50% от случаите на ХОББ не се диагностицират навреме, повечето пациенти се насочват към лекарска помощ при вече умерени и тежки форми на обструкция. Доц. Ходжев отбеляза, че COVID-19 е опасен за пациентите с белодробни заболявания, но предпазването от него е възможно при спазването на социална дистанция от 2 метра, носене на маска и защитни средства, спазване на хигиенните препоръки и редовна дезинфекция.

 

„В повечето случаи COVID-19 не повлиява капацитета на белия дроб. Изглежда и астма, и ХОББ са недостатъчно представени в съпътстващите заболявания, докладвани за пациенти със COVID-19. За разлика от тях, разпространението на диабет при пациенти със COVID-19 или SARS е толкова високо или по-високо от прогнозираното“, каза доц. Ходжев.

 

По думите му всяко тежко респираторно състояние (тежка ХОББ, тежка астма, бронхиектазии, муковисцидоза, рак на белия дроб и др.) вероятно ще изложи пациента на по-висок риск от усложнения при заразяване с COVID-19. Така например ХОББ е свързан с над петкратно повишен риск от тежка инфекция с коронавируса.

 

Доц. Ходжев се позова на становище на Глобалната инициатива за ХОББ (GOLD) и каза, че хората с ХОББ са сред най-тежко засегнатите от COVID-19. Ето защо те трябва да се придържат към редовната си терапия.

 

Диана Хаджиангелова представи дейността на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ по отношение на опазването на белодробното здраве на обществото и необходимостта от ранна превенция и намаляване на високите нива на замърсяване на въздуха.

 

„Призоваваме всички политици да допринесат изрично за подобряване на превенцията и защитата на човешкото здраве, защото 550 000 души в трудоспособна възраст умират от хронични заболявания в Европейския съюз всяка година, в това число са и хроничните белодробни заболявания. По-голямата част от епидемичните нива на хроничните заболявания могат да бъдат предотвратени до голяма степен. Нищо не е по-важно като европейски въпрос, отколкото въздуха, който дишаме“, каза Хаджиангелова.

Коментари