Новини - България

Лекари от ВМА преглеждат безплатно пациенти с хронична дихателна недостатъчност
Прочетена: 45 пъти
Снимка: ВМА

Специалисти от Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Военномедицинска академия (ВМА) ще консултират безплатно пациенти с дихателна недостатъчност. Целта на кампанията, организирана с подкрепата на Института за здравно образование, е пациентите с дихателна недостатъчност да получат навременна консултация за състоянието си и да бъдат обучени как да се справят с него в домашни условия, как да провеждат кислородотерапия, на какво да обърнат внимание и кога да потърсят лекарска помощ.

 

ВМА е първото лечебно заведение, в което стартира кампанията, която ще обхване целия месец юни.

 

 За прегледите, които включват и спирометрия, ще бъдат записвани пациенти над 50-годишна възраст, с определени симптоми, с вече поставена диагноза дихателна недостатъчност, или недиагностицирани болни, които страдат от задух, намален физически капацитет и са приемани в болница по повод дихателна недостатъчност.

 

Необходимо е предварително записване на телефон 070010126 (на цена на градски разговор), всеки делничен ден от 10.00 до 16.00 часа, до изчерпване на свободните часове.

 

Не се изисква направление от личния лекар.

 

„Съществуват утвърдени препоръки, които лекари и пациенти трябва да следват при борбата с дихателната недостатъчност. Доказано е, че например при ХОББ спиране на пушенето и кислородолечението води до отлични резултати, които не могат да бъдат достигнати с нито едно лекарство и гарантират удължаване на преживяемостта. Но освен препоръката на лекаря е нужна и дисциплина от страна на пациента и целта на тази кампания е да обърнем повече внимание и да отделим време за разговор с пациентите, както и да изготвим съответните препоръки към институциите в здравеопазването“, коментира д-р Васил Шишков от ВМА, който ще стартира прегледите.





Коментари

септември 2019

ПВСЧПСН
      
      

Събития

Няма събития