Събития -

януари 2018

ПВСЧПСН
    
16 януари
Вторник
Кръводарителска акция в Сирийския клуб в София
Сирийски клуб
гр. София
09:00 - 13:00 ч.

На 16.01.2017 г., вторник, от 09:00 до 13:00 ч. Фондация „Ориент България", Националният център за кръводаряване в София и Асоциация „Свободна Сирия“ организират кампания за кръводаряване в Сирийски клуб, бул. Витоша № 146 Б. Това е четвъртата кръводарителска акция, в която участва хуманитарната организация „Ориент България“.

 

„Близо 100 са сирийците, дарили кръв за български пациенти в последните три кампании, които сме организирали. Радвам се, че макар и по-малко, в акцията се включват и български граждани. Обикновено в трудни моменти разбираме, че когато става въпрос за живота и здравето на човека, всички си приличаме“, коментира Азхар Аломар-Златкова, координатор на фондацията.

 

Специализиран медицински екип за кръводаряване ще бъде на разположение на всеки, изявил желание да дари кръв. Всеки ще премине през преглед за установяване на здравословния статус. Ако лекарят прецени, че има опасност за здравето на дарителя или за пациентите, които ще ползват кръвта, няма да се допусне кръводаряване.

 

Какво трябва да знаят даряващите кръв за първи път?

  • Да носят личната си карта.
  • Да се чувстват здрави, да нямат обострени хронични заболявания.
  • Да са хапнали и приемали течности преди кръводаряването.
  • Да са с тегло над 50 кг.
  • 48 часа преди даряването да не са приемали никакви лекарства.