Медицина на бъдещето -

Кръвен тест открива ранните признаци на 8 вида рак
Прочетена: 363 пъти

Учени са разработили неинвазивен кръвен тест, който може да открие признаци на осем вида рак много преди да възникнат симптоми на заболяването, пише електронното издание Los Angeles Times, като се позовава на научна публикация в списание Science. Тестът, който също може да помогне на лекарите да определят къде в тялото на човека се намира ракът, се нарича CancerSEEK.

 

Учените твърдят, че тестът може да изследва цял набор от ракови заболявания едновременно: рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белите дробове и гърдите. Тези осем вида рак са причина за общо повече от 60% от смъртните случаи от рак в Съединените американски щати. Авторите добавят, че към момента за пет от формите на рак досега не са налични скринингови тестове - рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса и хранопровода.

 

"Целта е чрез един тест да се търсят възможно най-много видове рак и онкологичното заболяване да се идентифицира възможно най-рано", каза ръководителят на проекта проф. Николас Пападопулос, професор по онкология и патология в университета Джон Хопкинс.

 

CancerSEEK, който се основава на 30 години научни изследване, разчита на два сигнала, за да установи дали човек има рак.

 

Първо, той търси 16 сигнални генетични мутации на свободно плаваща ДНК, които са отложени в кръвта от ракови клетки. Те обаче могат да бъдат намерени изключително трудно. Например, една кръвна проба може да има хиляди парчета ДНК, които идват от нормални клетки и само две или пет парчета от ракови клетки. За да преодолеят това предизвикателство, екипът от учени разчита на наскоро разработени цифрови технологии.

 

Вторият сигнал, който CancerSEEK улавя при търсенето на роковите клетки, са осем протеина, които често се срещат в по-големи количества в кръвните проби на хора, които имат рак.

 

Чрез измерването на тези два сигнала заедно, CancerSEEK успява да открие рак в 70% от кръвните проби, взети от 1005 пациенти, които вече са диагностицирани с една от осемте форми на заболяването.

 

Тестът изглежда е по-ефективен при намирането на някои видове рак, отколкото други, отбелязват авторите. Например, той установява рак на яйчника в 98% от случаите, докато при рак на гърдата точността му е в 33% от случаите.

 

Авторите на изследването уточняват също така, че засега CancerSEEK открива по-лесно онкологичните заболявания на по-късен етап от развитието им, отколкото началните стадии. Тестът показва точна диагностика в 78% от случаите на диагностицирани в трети стадий на заболяването и в 43% от случаите на първи стадий.

 

"Знам, че много хора ще кажат, че тази чувствителност не е достатъчно добра, но за петте типа тумори, които понастоящем нямат тест, от нулевите шансове за откриване до това, което направихме, е много добро начало", коментира проф. Пападопулос.

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития