Събития -

ноември 2018

ПВСЧПСН
   
  
22 ноември
Четвъртък
Кръгла маса за превенция на инсултите
Народно събрание
гр. София
11:30 - 16:15 ч.

На 22.11.2018 г., четвъртък, от 14:30 ч. в зала „Изток” на Народното събрание ще се проведе кръгла маса на тема: „Пътят на инсулта: от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване”, която се организира от Комисия по здравеопазването и Национална пациентска организация. Участие в нея ще вземат д-р Даниела Дариткова, председател на Комисия по здравеопазването, акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н., председател на Българско дружество по неврология, проф. д-р Параскева Стаменова, д.м.н., почетен председател на Българско дружество по неврология, проф. д-р Асен Гудев, д.м.н., председател на Съюз на българските медицински специалисти и началник на Клиника по кардиология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, доц. д-р Мария Токмакова, д.м., председател на Дружество на кардиолозите в България, д-р Иван Вецев, експерт „Достъп до лечение” в Национална пациентска организация.

 

Същият ден, от 11:30 до 13:30 часа, в сградата на Народното събрание ще се проведе и информационна инициатива за запознаване на депутатите със социалната значимост на инсулта и важността на превенцията на това заболяване. Акцията ще стартира с официално откриване, в което ще вземат участие д-р Даниела Дариткова, председател на Комисия по здравеопазването към Народното събрание, д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, специалисти кардиолози и невролози. По време на брифинга ще се представи инициативата и ще се постави акцент върху необходимостта от специално внимание към хората със сърдечносъдови оплаквания, тези в прединсултно състояние и тези, които вече са претърпели инсулт и живеят с последиците от него.

 

В рамките на информационната акция народните представители и гостите на Народното събрание ще бъдат поканени да насърчат борбата с инсулта, като напишат своето послание към хората с това заболяване и демонстрират подкрепата си, като подберат три ключови послания, които демонстрират тяхната съпричастност. Всеки желаещ ще може да провери кръвното си налягане, дали страда от предсърдно мъждене (което в голяма част от случаите е причината за възникването на съдов инцидент) и да провери наситеността си на кислород в артериалната кръв.