Събития -

септември 2018

ПВСЧПСН
     
18 септември
Вторник
Кръгла маса „Насърчаване на паралелния внос в България“
София хотел Балкан
гр. София
14:00 - 16:00 ч.

На 18.09.2018 г., вторник, от 14:00 ч. в зала „Средец“ на София Хотел Балкан в София Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства организира Кръгла маса на тема „Насърчаване на паралелния внос в България“.

 

Какви сигнали за недостиг подават пациентите в България, какви са данните в Европейския съюз за понижаване на разходите за лекарства и къде е паралелният внос като важна част от решението за преодоляване на липсите на лекарства – тези въпроси ще намерят отговор на Кръгла маса на тема „Насърчаване на паралелния внос“, която ще се проведе днес от 14 часа, в зала Средец на София Хотел Балкан. Събитието се организира от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) организира под егидата на Европейската асоциация на Евро-фармацевтичните компании (ЕАЕРС) и на него са поканени да вземат участие компетентните здравни  институции в България.

 

Генералният секретар на ЕАЕРС Каспър Ърнст ще представи обзорен доклад на тема "Добри практики в ЕС и ползи за обществото от насърчаването на паралелния внос". Сред акцентите в презентацията му ще са агрегирани данни за европейския пазар, какъв е ефектът за намаляването на цените на лекарствата в държави като Чехия, Полша, Италия и др, както и как е насърчаван вноса на лекарства в най-големите европейски пазари. EAEPC e регламентираният партньор на Европейската комисия по отношение на паралелната дистрибуция на лекарства в ЕС.

 

От българска страна ще бъдат представени подробните резултати от функциониращата повече от 3 месеца онлайн платформа за сигнализиране на лекарства в недостиг на територията на цялата страна, както и какви са проблемите за разгръщането на потенциала на вноса на оригинални лекарства от ЕС с гарантиран произход чрез паралелна дистрибуция.

 

Платформата бе създадена в сътрудничество с Федерация Български пациентски форум и продължава да приема сигнали на www.parallel-trade-development.org в изпълнение на Меморандум за търсене на трайни решение на обезпечеността с лекарствени продукти. Този проект отговаря и на разписания двугодишен план на работната група на ЕМA за подобряване на двустраната комуникацията по проблемите на лекарствоснабдяването с гражданите, насърчаване на сътрудничеството със заинтересованите страни и достъп на обществеността до ясна и полезна информация относно проблемите с наличността на лекарства и прекъсванията на доставките в целия ЕС.