Новини - България

Кирил Ананиев: Ще продължим с белодробните трансплантации у нас
Прочетена: 102 пъти
Снимка: МЗ

"При донорска ситуация и съвместимост с пациент от листата на чакащите, ще продължим, съвместно с екипа на Университетска болница “Лозенец” и специалистите от болницата в Хановер, с белодробните трансплантации. Успоредно с това продължаваме работата по изграждане на капацитет чрез обучението на наши специалисти за извършване на белодробна трансплантация."

 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от парламентарната трибуна, съобщават от здравно министерство. Ананиев посочи, че заедно с двама представители на пациентски организации, е посетил пациента на УБ „Лозенец“, на когото беше присаден бял дроб. Пациентът се чувства добре, движи се самостоятелно, и по отношение на него се провежда рехабилитационна програма, коментира здравният министър.

 

От Министерството на здравеопазването уточняват, че съвместно с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ продължават своята работа, насочена към обучения на български специалисти, изграждане на двустранни отношения със страни с развити трансплантационни програми и реализиране на национални мерки за изграждане на съвременна система по донорство и трансплантация, която да предостави на всеки нуждаещ се български гражданин равни и адекватни възможности за трансплантация.

 

От ведомството припомнят, че в началото на 2019 г. България поднови сътрудничеството си с отделението по гръдна хирургия към Многопрофилна болница – Виена. В резултат на постигнатите договорености с австрийската болница са планирани обучения по белодробна трансплантация на български специалисти, които ще започнат в началото на 2020 г. Приет е и подробен график за осъществяване на обучителната програма. Предвижда се екипите, подготвени по нея, да започнат работа по трансплантации и следтрансплантационно наблюдение на пациентите в края на 2020 г. или началото на 2021 г.

Коментари

септември 2020

ПВСЧПСН
 
    

Събития

Няма събития