Новини - България

Кирил Ананиев: Проф. Плочев изрече 6 неистини
Прочетена: 184 пъти
Снимка: Стоп кадър - Нова телевизия

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е изрекал 6 неистини пред здравния министър Кирил Ананиев по време на разговора им по повод на изпратеното от шефа на фонда писмо до Народното събрание с искане за актуализация на бюджета на касата. Това разказа Ананиев в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей България“. По думите му след като е разбрал за писмото на Плочев до депутатите, е поискал да се срещне с него, за да обсъди проблема.

 

"Тогава той изрече 6 неистини. Той каза, че не знае за такова писмо и не е писал такова писмо. След като извадих писмото, той каза втора лъжа. Той каза: "Да, това е моят подпис, но сигурно е фалшифициран". Установи се, че това е неговият подпис. Той е провел и дирекционен съвет специално по тази тема, за да му дадат "картбланш" да напише това писмо. Когато тези неща станаха ясни, той реши да обиди собствения си персонал като каза, че те са му дали това писмо и той без да гледа го е подписал", разказа Кирил Ананиев. 

 

Здравният министър добави, че в действително е имало две писма - едно до Народното събрание и едно до него самия.

 

„В самото начало двете писма са идентични и те посочват какво е състоянието и какви са задълженията към другите здравни каси. Втората част на двете писма обаче е съвсем различна. В писмото до мен се поставя въпроса, че Министерството на здравеопазването трябва да издължи на НЗОК 18 млн. лв. за процедури по формуляра S2 за лечение на български граждани зад граница. В писмото до Народното събрание вече се иска актуализация на бюджета на касата чрез допълнителна субсидия от 140 млн. лв. от държавния бюджет. Това означава актуализация на държавния бюджет. Единственият закон, който не може да влезе директно в Народното събрание, е именно Законът за държавния бюджет“, съобщи Ананиев. 

 

По време на интервюто стана ясно, че общите задължения на България към европейски публични фондове са 271 млн. лв., като за тази година предвидени за изплащане с бюджета на касата са 70 млн. лв. В тях са предвидени и разсрочените плащания.

 

"Ние нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение на лечението на българските граждани.  Никой досега не ми е докладвал, че има някакъв проблем по отношение на това разплащане", обясни Ананиев и допълни: „Това, което  в рамките на бюджетната процедура за 2018-а година, проф. Плочев е предложил за разплащане с чуждите здравни каси – това е заложено в бюджета на НЗОК. Това беше само преди 2-3 месеца.

 

Здравният министър бе категоричен, че няма финансови причини да бъде отказано лечение на български граждани в страните-членки на Европейския съюз.

 

„Не мога да си представя, че такъв достоен лекар може да се забърка в политически игри, особено, когато е управител на такава институция като НЗОК.Според мен той се забърка в тази история без да прецени нещата. Той просто попадна в един капан”, коментира още Ананиев. 

 

По думите му през последните няколко дни ние всички сме станали свидетели на това как един обикновен финансов въпрос може да се превърне в политически скандал.

 

Припомняме, че в края на миналата седмица Ананиев поиска управителят на здравната каса да подаде оставка, тъй като Плочев настоял пред парламента за актуализация на бюджета на НЗОК. Причината - дълг от 270 млн. лв. към чужди здравни каси. Това обаче не било съгласувано нито със здравното министерство, нито с Министерски съвет. 

Коментари