Новини - България

Карловци излизат на протест в защита на АГ-отделението в общинската болница
Прочетена: 163 пъти
Снимка: www.karlovo.bg

Днес гражданите на Карлово излизат на протест срещу закриването на акушеро-гинекологичното отделение в общинската многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) "Д-р Киро Попов". Структурата е заплашена от закриване, след като стана ясно, че лечебното заведение не разполага с достатъчно анестезиолози, необходими за да работи акушеро-гинекологичното отделение според изискванията на медицинския стандарт по тази специалност.  В момента в него работи само един анестезиолог, останалите бройки се покриват от анестезиолози, които пътуват от Казанлък и са на 4-часови договори.    

  

Вземайки повод от липсата на специалисти, Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Пловдив отказа да сключи договор с болницата за работа по АГ-клинични пътеки, а кметът на града д-р Емил Кабаиванов и общинските съветници окачествиха отказа като необоснован и изразиха съмнение, че той обслужва единствено интересите на частните болница в Пловдив. Срещу решението на РЗОК бе подадена жалба до НЗОК, след което спорът бе отнесен до Административния съд в Пловдив. Междувременно казусът влезе и в парламента.

 

Депутати от БСП отправиха въпрос до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който даде отговор в рамките на парламентарния контрол. 

 

Няма яснота на какво се базира отказът на РЗОК - Пловдив да сключи договор с болницата в Карлово по клинични пътеки за акушерство и гинекология. Нито в НРД 2018, нито в стандарта по акушерство и гинекология обаче няма записано изискване за точен брой анестезиолози на основен трудов договор в болницата за осъществяване на дейността по тези пътеки, обясни министър Ананиев в отговора си до народните представители. Така спорът отново се върна в изходната си точка и сега очаква решението на административните съдии.  

 

МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово обслужва 7 общини с население от около 100 000 души. В АГ- отделението годишно се раждат над 200 бебета. Не са малко и пациентките, които се нуждаят от болничната помощ по 12-те клинични пътеки, по които досега е работило то.

 

"Призоваваме гражданите да изразят своята гражданска ангажираност и заедно да защитим правото в града на Левски да продължават да се раждат достойни българи", се казва в призив на обищинския съвет и кметската управа до карловци.

 

Протестът започва в 10,30 часа в двора на болницата.  

 

Невена ПОПОВА

  

 

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития