Новини - България

Кандидатът за шеф на НЗОК: Пациентът трябва да бъде овластен
Прочетена: 480 пъти

С 14 гласа „за“, нито един „против“ и „въздържал се“ парламентарната здравна комисия прие решение, с което се предлага на Народното събрание да одобри кандидатурата на д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Д-р Дечев бе изслушан от депутатите днес. Пред тях той представи концепцията си за развитие на фонда за следващите 2 години. Няколко са проблемните полета, в които са наложителни промени в спешен порядък - лекарствата, лечението в чужбина, уеднаквяването на заплащането по клиничните пътеки и контрола в системата. По думите на д-р Дечев диспропорциите в тези области са „в резултат от натиска на различни лобита“ и ако има една цел, която трябва да бъде търсена, това е намирането на баланс между интересите на здравноосигурените лица и изпълнителите на медицинска помощ.

 

Според кандидата на управляващите, е необходимо да се търси равновесната точка между ефективност и ефикасност, като здравната каса заплаща еднаква цена за лечението на една и съща диагноза. Тази цена трябва да гарантира качествено лечение на пациента в съответствие с международно признати и утвърдени терапевтични ръководства, но същевременно да бъде най-изгодната във финансово отношение.В случай, че пациентът желае доплащане за по-скъпо лечение, той може да доплати кеш или чрез допълнително здравно осигуряване във фонд.

 

Д-р Дечев предложи също така лечението на редките болести да бъде извадено от бюджета на НЗОК и да премине в ръцете на Министерството на здравеопазването. Що се отнася до лечението в чужбина, д-р Дечев бе категоричен, че сега то е разпръснато между няколко структури – Комисията за лечение в чужбина, Център „Фонд за лечение на деца“ и НЗОК. Освен това, според него, по-голямата част от средствата – над 80%, се губят за осигуряването на логистика и престой на придружителите. По тази причина той предложи лечението в чужбина да бъде обособено и прехвърлено в една структура, като бъде даден превес на възможността да се канят водещи световни специалисти у нас, защото това е много по-изгодно финансово.

 

Кандидатът за шеф на касата предлага да бъде адекватно остойностен основният пакет медицински дейности. Според него е необходимо и пациентът да бъде овластен да контролира средствата, които касата заплаща за неговото лечение – прегледи, лекарства, медицински изделия. Предложението му в тази насока е на всеки един или 3 месеца пациентът да получава детайлна информация от касата за средствата, които тя е заплатила за него.

 

По думите на д-р Дечев, след създаването на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО) на практика здравната каса е била лишена от възможността за ефективен контрол. По тази причина той предложи щатът на агенцията да бъде прехвърлен към здравната каса, а контролните функции да се съсредоточат в ръцете на няколко регионални каси.

 

Д-р Дечев обеща на народните представители, ако бъде избран за управител, в срок от 3 месеца да представи детайлна разработка на предложенията си. Да бъде преодолян лобизмът, да бъдат създадени предпоставки за реална конкуренция между лечебните заведения, да бъде овластен пациентът като потребител на здравни услуги, да бъдат елиминирани условията за корупционен натиск – така определи управленските си приоритети кандидатът за шеф на касата.

 

Очаква се кандидатурата на д-р Дечев да бъде гласувана в пленарна зала в петък. Ако Народното събрание одобри неговия избор, той ще остане да заема поста управител до 12 март 2020 г.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития