Новини - България

Иззети са голям брой рецептурни книжки при разследването за нелегален износ на лекарства
Прочетена: 431 пъти
Снимка: Стоп кадър - Канал 3

В хода на разследването, свързано с нелегален експорт на лекарства, са иззети голям брой рецептурни книжки за отпускане на медикаменти от Здравната каса. Това обяви главният секретар на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Светлин Спиров на брифинг в Специализираната прокуратура. Документите са били на съхранение у едно от задържаните по случая лица, като все още не се знае дали хората, на чието има са били издадени книжките, са реално боледуващи със съответните диагнози, за които се отпускат лекарства за домашно лечение.

 

Схеата е засегнала лекарства с голям марж в цената след износа им. Най-много са случаите на изписани онкологични медикаменти, инсулинови препарати, лекарства за лечение на ревматоиден артрит, бронхиална астма, уточни Светлин Спиров.

 

Ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев съобщи, че нелегалният износ на лекарства възлиза на обща сума от порядъка на 70-80 млн. лв. По неговите думи в момента има законодателни празноти, което означава, че и законодателната власт трябва да се намеси в съответствие с нейните правомощия, за да бъде намерено решение на проблемите.

 

„Търговията с фалшиви лекарства по нашето законодателство не е престъпление, за разлика от Германия например, където дори лекарството да е истинско, ако е препакетирано или има някакви нанасяни промени по опаковката, то търговията с него вече се третира като престъпление. Само с административни наказания – глоби от по 3000 или 5000 лв. няма да постигнем ефекта, който искаме“, коментира прокурар Гешев.

 

Изправени сме пред системен проблем, каза заместник-директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Стефан  Джонев. Той изрази мнение, че този проблем не може да бъде решен единствено със средствата на наказателната репресия. В допълнение Стефан Джонев поясни, че това е първото по роди си дело от такъв характер, но то няма да бъде последното.

 

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО) проф. Златица Петрова обясни, че в съответствие с правомощията на агенцията, ще бъдат проверени 3 болнични аптеки, които се намират в структури с различен тип собственост – частни, общински и държавни.

 

На брифинга стана ясно, че ръководителят на организираната престъпна група е фармацевт, с майка българка и баща сириец. Хората, които той е въвлякъл в престъпната дейност, са попадали и друг път в полезрението на органите на реда. Според Светлин Спиров фирмата, която е обект на престъпна дейност е известна на ИАЛ още от 2015 г., тя е била многократно обект на проверки от страна на агенцията, при които са били иззети лекарствени продукти в чужда опаковка. Те подлежат на унищожаване, а фирмата е била наказвана два пъти по реда на Закона за административните нарушения с имуществени санкции от по 5000 лв.   

 

Невена ПОПОВА   

Коментари