Медицина на бъдещето -

Излекуваха жена от рак в напреднал стадий със собствената й имунна система
Прочетена: 506 пъти
Снимка: Личен архив

Жена с напреднал рак на гърдата, който се е разпространил навсякъде в тялото й, е напълно излекувана от болестта. За целта е използвана иновативна терапия, при която е използвана силата на собствената й имунна система, за да се бори с туморите, пише The Guardians.

 

Това е първият случай, в който пациент с рак на гърдата в късен стадий е успешно лекуван с имунотерапия, която използва собствените имунни клетки на пациента, за да открие и унищожи раковите клетки, които са се образували в организма.

 

Пациентката е Джуди Перкинс, инженер от Флорида. Тя е на 49 години, когато е избрана за новата радикална терапия, след като преди това няколко рутинни химиотерапии не успяват да спрат развитието на тумора в дясната й гърда и разпространяването му в черния дроб и други части на тялото й. По това време медиците дават на Перкинс три години живот.

 

Лекарите, които се грижеха за жената в Националния раков институт на САЩ в Мериленд, заявяват, че реакцията на Перкинс на новата терапия е "забележителна" - терапията унищожава раковите клетки толкова ефективно, че от две години няма и следа от болестта.

 

"Състоянието ми беше много влошено, туморът притискваше нерв и прекарах времето си, като се опитвах да не се движа изобщо, за да избегна болка, която се спускаше към ръката ми. Бях се отказал да се боря“, споделя Перкинс.

 

Ласло Радванъй, научен директор на Института за ракови изследвания в Онтарио, който не участва в лечението на Перкинс, заявява, че това е "безпрецедентен отговор при подобен рак на гърдата".

 

Този успех дава надежда, че терапията ще действа при повече пациенти с напреднал рак на гърдата и други трудни за лечение ракови заболявания, като например на яйчниците и простатата. Изследователите вече планират клинични изпитвания в пълна степен, за да преценят доколко е ефективно лечението.

 

Но експертите предупреждават, че лечението се е доказало само при една жена и че клиничните изпитвания са необходими, за да се види колко ефективна може да бъде терапията при други пациенти с рак. Изследователите посочват още, че лечението по принцип може да работи за много различни видове рак, но няма да помогне на всички.

Коментари

ноември 2018

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития