Новини - Свят

Ирландия разреши абортите
Прочетена: 110 пъти
Снимка: Pixabay.com

В Ирландия бяха обявени първите официални резултати от референдума за абортите. При много високо участие на имащите право на глас, над 66% от участвалите в допитването са подкрепили прекратяването на забраната за прекъсване на бременността, съобщи Агенция Франс Прес. 

 

"Това, което виждаме днес, е победата на тихата революция, която се налага в страната в последните 10 или 20 години", заяви пред ирландското общестевно радио RTE премиерът Лео Варадкар. 

 

Той приветства резултата от референдума и окачестви вота като израз на променящите се нагласи в обществото, което се стреми към модерна държава с модерна конституция.

  

 "Ако трябва да съм честен, този референдум показа доста неща. Едно от тях е, че доста смели жени и мъже разказаха личните си истории и как Осмата поправка им е повлияла и то неблагоприятно. Мисля, че именно това - оповестяването на тези истории не само в последните седмици, последните месеци, но и през последните години -  повлия на рязката промяна в мнението на обществото ни. Нацията ни не е разделена. Ние сме обединени и сме готови да направим тази промяна", каза Лео Варадкар. 

 

Според анализатори референдумът е категоричен тест за промяна, която е назрявала дълго. Това е шестият референдум в страната в най-новата й история. През последните 20 години ирландското общество се промени бързо, като през 1995 г. след допитване до народа бяха позволени разводите, а преди три години страната стана първата, разрешила също след народен вот еднополовите бракове. Никой друг въпрос обаче не е разделял така драматично ирландската нация колкото въпроса за абортите. При досега действащата правна уредба абортите са били забранени дори в случай на насилие, на инецст или на доказана аномалия на плода. Единствената възможност за прекъсване на бременността е Привържениците на промяната твърдяха, че всяка година хиляди жени са били принудени да пътуват до Великобритания, за да направят аборт.  

 

Характерно за този референдум е и това че хиляди ирландци от цял свят се прибраха в родината си да гласуват, защото законодателството на страната им не позволява да упражнят правото си на вот по пощата или в посолствата.

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития