Новини - България

Интегрираните здравни и социални услуги в дома са под въпрос
Прочетена: 46 пъти

Има сериозна опасност при обсъждането ан новия закон  за социалните услуги да отпадне възможността за оказване на интегрирани здравни и социални услуги в домашна среда. За това алармира днес по време на Седмия Национален конгрес на пациентските организации д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на Българския червен кръст (БЧК).

 

Тя припомни, че преди 2 години с промяна в Закона за здравето тази дейност е била регулирана, но в момента е гоялма вероятността тя да бъде изведена от обсега на действие на закона. Д-р Тодоровска предстваи положителния опит на БЧК в 4 общини в област Враца, обхванати с пилотен проект за интегрирана здравна и социална грижа за възратсни хора, които живеят сами или в отдалечени селища със затруднен достъп до медицинска помощ. Резултатите от проекта сочат, че при 71% от наблюдаваните възрастни хора са диагностицирани за първи път ритъмни нарушения на сърдечната дейност. При 29% е доказана исхимична болест на сърцето, при 78% са установени нови клинични симптоми, а 34% - са насочени за хоспитализация към болница. При 82% от възрастните се е наложила промяна в терапията, което показва колко навременна е била тази услуга за тях.

 

Д-р Тодоровска бе категорична, че не трябва да се допуска връщане назад, тъй като интегрираната здравно-социална грижа в дома е реално полезен и икономически ефективен подход, който носи огромни предимства за хората, особено при нарастващия дефицит на медицински кадри в някои региони на страната.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития