Събития -

юли 2018

ПВСЧПСН
      
     
25 юли
Сряда
Информационна инициатива по повод Световния ден на хепатита
Народно събрание, пл. "Народно събрание" № 2
гр. София
10:00 - 13:00 ч.

На 25.07.2018 г., сряда, от 10:00 до 13:00 ч. в сградата на Народното събрание (пл. „Народно събрание“ №2) ще се проведе информационна инициатива за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита 2018 г.

 

По време на акцията ще бъде представена пред медиите и народните представители за първи път приетата резолюция от регионалната конференция „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения” (Screening and prevention for viral hepatitis and HIV in CEE. Common challenges, joint solutions). Документът е одобрен и изготвен в рамките на експертната среща за изработване на резолюция от събитието, с участието на следните експерти: г-н Жан-Люк Сион, представител на Директорат „Здравеопазване и безопасност на храните” – звено "Заплахи за здравето", д-р Антонс Мозалевскис, представител на Световната здравна организация – Регион Европа, г-н Никос Дедес, председател на Европейската група за лечение на СПИН (EATG) и г-жа Маринела Дебу, зам.-председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA). Резолюцията има за цел да идентифицира основните проблеми, които са сходни за страните от Централна и Източна Европа по темата за вирусните хепатити и ХИВ и да ги постави в дневния ред на институциите.

 

В рамките на инициативата, в почивката на пленарното заседание (около 11:30 ч.), ще се проведе среща с медиите, участие в която ще вземат д-р Даниела Дариткова, председател на Комисия по здравеопазването към Народното събрание, д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация (СЗО) за България, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националното сдружение на болните от хапатит (НСБХ) „Хепасист” и Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”. Покана за участие в събитието е изпратена до  председателs на Народното събрание Цвета Караянчева и зам.-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова. 

 

По време на акцията организаторите на инициативата ще запознаят народните представители и посетителите на Народното събрание с идеите и целите на кампанията, като на всеки желаещ ще бъде подарена жълта вратовръзка (за господата) или жълто фишу (за дамите), които са символи на кампанията. Те ще бъдат помолени да демонстрират подкрепата си чрез символично разрязване на „връзката с хепатита”. Информация за събитието ще може да бъде намерена в реално време на фейсбук-страниците на двете пациентски организации.  

 

Целта на събитието в Народното събрание е да се даде гласност на факта, че в България към момента се реимбурсират от НЗОК всички най-съвременни терапевтични възможности за хепатит C, които дават успеваемост на лечението между 95 и 100%. Все още обаче не съществува национална програма за скрининг и превенция на вирусните хепатити, създаването на която ще бъде в унисон с препоръките от стратегията на Световната здравна организация за елиминация на хепатита до 2030 г.

 

По традиция Световният ден за борба с хепатита се отбелязва на 28 юли.