Новини - България

И професионалистите по здравни грижи подкрепят протеста на общинските болници
Прочетена: 1690 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) излезе с официална позиция, в която изразява подкрепата си за протеста на работещите в общинските болници, който ще се проведе на 15 януари, понеделник.

 

Публикуваме текста без редакции:

 

Уважаеми специалисти по здравни грижи,

 

Недостатъчният финансов ресурс за медицински дейности и нереформираната здравна система удариха най-силно общинските болници. През последните години те натрупаха огромни дългове, много от тях са застрашени от фалит. Проблемите продължиха да се задълбочават и в края на миналата година кризата достигна своя пик. Именно това доведе до обявяването на протест на лекарите и специалистите по здравни грижи на 15 януари 2018 г. от 12:00 до 13:00 часа. в общинските болници. Целта на Сдружението на общинските болници е отново да алармира институциите и обществото за необходимостта от спешни мерки за оздравяването на болниците в криза и да огласи своите искания към отговорните институции. БАПЗГ подкрепя този справедлив протест и поставените искания, които би трябвало да доведат до стабилизация и възможности за развитие на общинското здравеопазване у нас.

 

БАПЗГ отчита усилията на Министерството на здравеопазването, което обяви спасителен план за МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч. В критично състояние обаче са и общинските болници в Свищов, Белоградчик, Димитровград, Омуртаг, Тутракан, Петрич, Чирпан, Гоце Делчев и много други. Това показва, че са нужни комплексни мерки, които да гарантират качествени здравни услуги и редовно и достойно заплащане на труда на медиците в общинските болници. Припомняме, че на 11 ноември 2017 г. БАПЗГ изпрати своя ПОЗИЦИЯ до обмудсмана на Р България Мая Манолова, председателя на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на Националното сдружение на общините инж. Даниел Панов, председателя на ФСЗ към КНСБ д-р Иван Кокалов и председателя на Медицинската Федерация към КТ "Подкрепа", в която настоя да се направи работна среща с експерти от всички отговорни институции, за да се набележат мерки за преодоляване на кризата. БАПЗГ настоява за изработването на нов модел на финансиране на медицинските дейности и на труда на медицинските специалисти у нас.

 

С уважение,

Милка Василева,

Председател на УС на БАПЗГ

Коментари