Новини - България

И през 2018 г. Столична община ще осигури безплатни изследвания за рак на гърдата
Прочетена: 782 пъти
Снимка: Pixabay.com

Изпълнението на общинската Програма за скринингово изследване на рака на млечната жлеза ще бъде обсъдено на сесията на Столичния общински съвет (СОС) на 25 януари. В момента докладът се гледа от постоянните комисии по здравеопазване и по финанси и бюджет към съвета, обяви в профила си във Facebook зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов. Той припомня, че три поредни години общината участва в организирането на скрининг за рак на гърдата, заради социалната значимост на болестта.

 

Заместник-кметът припоня, че всяка година по 1200 българки умират от такова онкозаболяване.

 

„Доказано е, че колкото по-рано бъде открито, толкова по-големи са възможностите за неговото излекуване. Като отчита значимостта на редовната профилактика, всяка година Столична община осигурява от общинския бюджет по 350 000 лв. за скрининг на рака на млечната жлеза. Прегледите се извършват в 8 болници- общинските Първа АГ, Втора АГ, многопрофилните Първа, Четвърта и Пета МБАЛ, и Специализираната болница за активно лечение на онкозаболявания, както и в държавните УСБАЛО ЕАД и ВМА, пише Барбалов.

 

Той припоня, че през 2015 г. и 2016 г. програмата обхвана всички работещи в общинските училища, детски градини, ясли, кухни, културни институти, социални заведения. Миналата 2017 г., освен работещите в образователните институции, бяха включени и жените в общинските транспортни дружества. Скринингът включваше клиничен преглед и ултразвуково изследване на млечната жлеза.

 

От общо плануваните 10 963 души, профилактични прегледи преминаха 7058 жени. На 1572 от тях по медицински показания бе извършена и рентгенова мамография. В 23 случая категорично беше установен карцином на гърдата, при 52 жени находките са съмнителни за злокачественост и лекарите назначиха на пациентките допълнителни изследвания и биопсия. В 2323 случая бяха открити доброкачествени заболявания на млечната жлеза, а без патологични отклонения са 4660 от преминалите скрининга жени.

 

За проведеният през 2017 г. скрининг са изразходвани общо 282 320 лв. Програмата доказва своята значимост и популяризира превенцията на онкологичните заболявания. В бюджета за 2018 отново са предвидени средства за профилактични кампании, пише още Дончо Барбалов.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития