Новини - България

Ген. Мутафчийски: Установена е удивителна устойчивост на COVID-19 - налага се фанатична дезинфекция
Прочетена: 345 пъти

Още два нови случая на COVID-19 са регистрирани у нас. Новодиагностицираните са мъж на 35 години и жена на 60 години от Пловдив и са хоспитализирани. Това обяви на редовния сутрешен брифинг ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинска академия (ВМА) и Националния оперативен щаб. Общият брой на заразените в новия коронавирус в България става 220 души.

 

За по-малко от ден случаите на коронавирус в света са със 100 000 повече, което е доста тревожна тенденция, коементира ген.Мутафчийски.

 

Той съобщи и за "удивителна устойчивост на вируса" - 17 дни след освобождаването от карантина на круизен кораб, на борда е установен COVID-19.

 

"Това предполага фанатиична дезинфекция на помещенията, в които се стои. Винаги сме го казвали - освен дезинфекция на ръцете, дистанцията, другата час е дезинфекция на повърхностите като начин за предаване на коронавируса", коментира Мутафчийски.

 

Той обяви и част от новите дарители за борба с COVID-19. С 492 000 лв. Българската банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. Средставата са респиратори и тестове. За Военномедицнска академия дарените средства са за автоматизирана система за екстракция на РНК, както и окомплектоване с тестове.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития