Събития -

май 2018

ПВСЧПСН
 
   
30 май
Сряда
Форум "Чист въздух за здраве в София"
Бизнес Център Капитал Форт
гр. София
13:00 - 17:00 ч.

На 30.05.2018 г., сряда, от 13:00 до 17:00 ч. в Бизнес Център Капитал Форт в София, Зала Ню Йорк, ще се проведе Експертен форум "Чист въздух за здраве в София", съобщава Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ). Данните сочат, че 97,2% от българите са изложени на наднормени средногодишни нива на прахови частици, а София е най-замърсената столица в ЕС. Измерванията показват, че гражданите в цялата страна дишат въздух, който СЗО определя като вреден за здравето. Това съкращава нашия живот, причинява редица сериозни заболявания, намалява производителността на труда и води до годишни загуби в милиарди за здравната ни система.


Събитието ще събере здравни, медицински и пациентски организации, експерти и представители на институциите, за да бъдат обсъдени стратегии и мерки как да се повиши качеството на въздуха. Целта на експертния форум е всеки един от нас, с неговата експертиза, да предложи решения за справяне със замърсяването на въздуха. 

 

В резултат на постоянно увеличаващите се научни доказателства за връзката между околната среда и здравето на хората, ние, здравните експерти и организации, ще се обединим в името на общественото здраве и ще заявим нашата подкрепа в търсенето на решение. 

 

Доц. д-р Любомир Киров, председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България, ще вземе участие във форума с темата „Как вредите от въздушното замърсяване се виждат в общата медицинска практика.“

 

Експертният форум „Чист въздух за здраве в София“ е съпътстващо събитие на глобалната кампания Unmask my city, като тази година София става част от глобалния проект с кампанията “София без маска”. Идеята на кампанията е лекари, медицински сестри, специалисти по обществено здравеопазване и други здравни професионалисти да дадат публичност на данните за замърсяването на въздуха, доказателства за въздействията върху здравето и да припознаят проблема. Посланията са позитивни и представят действията, свързани с намаляването на нивата на вредните емисии, по-скоро като възможност, отколкото като тежест.

 

От решаващо значение за намиране на решение на проблема със замърсяването на въздуха е обединяването на усилията ни в грижата за човешкото здраве. Време е да действаме заедно, защото само така имаме потенциала да се справим с изменението на климата, да намалим тежестта върху здравните услуги и да създадем нови икономически възможности.

 

Панелисти в срещата и партньори в кампанията са:

  • Д-р Михайл Околийски - СЗО, регионален офис България
  • Г-жа Светлана Йорданова, заместник-министър на здравеопазването
  • Д-р Каролина Любомирова - зам.декан на Факултета по обществено здраве, София
  • Д-р Галинка Павлова - зам.председател на Български лекарски съюз
  • Д-р Станимир Хасърджиев – председател на Национална пациентска организация
  • Доц. д-р Соня Генова - Българско дружество по алергология
  • Доц. д-р Любомир Киров - Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България
  • Д-р Рада Маркова – Първа Детска Консултативна Клиника
  • Кристина Кръстева - Асоциация на студентите по медицина в България