Новини - България

Фондация „Нашите недоносени деца“: Липсват на животоспасяващ медикамент в неонатологичните отделения
Прочетена: 84 пъти

Отделението по неонатология на МБАЛ “Професор д-р Параскев Стоянов” – Ловеч изпитва сериозни затруднения в осигуряването на животоспасяващия медикамент сърфактант. За това алармира Фондация „Нашите недоносени деца“ като се позовава на информация от завеждащия отделението.

 

„Освен непреодолимите липси на медицински кадри в ловешкото отделение (задълбочаващ се проблем в цялата страна), лечебното заведение страда и от сериозна липса на базови финансови ресурси, обезпечаващи лечението на преждевременно родените бебета“, посочват от фондацията.

 

Те допълват, че развитието на белите дробове е един от основните проблеми, попадащи във фокуса на работа на здравните специалисти в отделенията по неонатология. В зависимост от степента на недоносеност, белите дробове могат да бъдат частично или дори напълно незрели и поради това да не могат да осигурят адекватна дихателна функция на бебетата. Това налага провеждане на животоспасяваща терапия със сърфактант в рамките на първите минути след раждането на бебето, което от своя страна предполага наличието на този препарат в самото отделение.

 

За целта болничните заведения следва да го закупят със собствени средства, които биват възстановявани едва след приключване на лечение на недоносено бебе, нуждаещо се от тази терапия, около месец след назначаване на клинична пътека № 15.1, 15.2, 13 и 14. Това означава, че за да поддържа жизненонеобходимо количество сърфактант, което да приложи в първия час от раждането на едно недоносено дете, болницата следва да го закупи и заплати предварително. Стойността на една ампула от препарата е 1 100 лв., а едно отделение от втора степен, намиращо се в по-малко населено място, се нуждае от минимум две, за да е готово да приеме дете в по-тежко състояние или близнаци.

 

Отделението в ловешката болница е потърсило дарителска подкрепа за тези две животоспасяващи дози на обща стойност 2 200 лв., които да служат за резерв в случай на спешност. Фондация “Нашите недоносени деца” ще закупи и дари двете дози, а ръководството на болницата поема ангажимент да отделя последващите средства от клинични пътеки за поддържане на този резерв, но това не може да бъде генерално решение в дългосрочен план.

 

„За голямо съжаление в 21-ви век здравните специалисти от неонатологичното отделение в МБАЛ Ловеч са изправени пред унизителната ситуация, в която лечебното заведение изпитва изключителни затруднения, за да закупи тези две минимални дози - резерв, които могат да костват живот. Отделението се грижи за близо 50 недоносени бебета годишно, част от които се нуждаят от тази терапия в първите минути от живота си, а понякога транспортът до друго лечебно заведение не е възможен или е рисков“, коментират от фондацията.

 

Проучване на фондацията сред неонатологичните отделения в страната показва, че за момента случаят е по-скоро единичен отколкото национален. Всяко от тях обаче търси и намира индивидуално решение и е поставено в ситуация “да се спасява поединично” на базата на лични договорки с управата на болницата или доставчиците на медикаменти.

 

Фондацията излиза и с препоръки за справяне с проблема:

 

  • Издаване на специално указание от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и Български лекарски съюз, което да предвижда изключение от общото правило за плащане по клиничните пътеки (КП № 15.1, 15.2, 13 и 14,), като се предвиди и предварително заплащане от Здравната каса на до 2 бр. (флакона) сърфактант, които да бъдат изразходвани по тези клинични пътеки.
  • Осигуряване на субсидия от Министерство на здравеопазването, в изпълнение на Национална програма за подобряване на майчиното и детско здравеопазване, за поддържане на резерв от сърфактант за всяко неонатологично отделение от държавна или общинска болница, което притежава необходимото ниво на компетентност и може да оказва медицинска помощ на недоносени бебета с дихателна недостатъчност.
  • Осигуряване на възможност за осъществяване на специално договаряне на условията между лечебните заведения и доставчиците на медикамента за постигане на споразумение за отложеното му заплащане в разумен срок, който позволява безпроблемното му осигуряване.

 

Фондация “Нашите недоносени деца” апелира да се вземат всички необходими и разумни мерки, които да гарантират, че нито едно новородено няма да бъде изложено на риск поради липса на животоспасяващи медикаменти, независимо в коя точка на страната е родено.

 

В България всяка година се раждат над 6000 недоносени бебета. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% получават различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна интервенция са преодолими. Всеки може да се включи в кампанията „Големи чудеса за малките герои”, като направи своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777 за абонати на Telenor, Vivacom и A1.

Коментари

октомври 2020

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития