Новини - България

Експерти: НЗОК да плаща повече за лекарства за социално значимите заболявания
Прочетена: 74 пъти
Снимка: Pixabay.com

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да реимбурсира лекарствата за социално значимите заболявания като сърдечно-съдовите поне 70 на сто, а не както е досега между 20 и 30 на сто. Препоръката е на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), които представиха вчера анализ, посветен на лекарствената политика в България, цитиран от БНР. Изследването им обхваща четири групи заболявания – сърдечно-съдови, злокачествени, диабет и ревматоидни. Според експертите реимбурсацията от страна на касата за сърдечно-съдовите заболявания е в пъти по-ниска от тази за другите групи.

 

"Злокачествени, диабетни и ревматоидни заболявания формират 13% от здравноосигурените лица и ползват 34% от бюджет за лекарства. Сърдечно-съдовите заболявания са 43% от здравноосигурените лица, т.е. повече хора, но получават 8% от бюджета, тоест много по-малка група. Съотнесено към заболеваемостта считаме, че тук има едно неравенство, което се е появило от страна на политиките на НЗОК и политиките на министерство на здравеопазването спрямо сърдечно-съдовите, които са основната причина за смъртност в България", коментира Аркади Шарков.

 

Данните на експертите показват, че една от причините за преразход на средствата на Здравната каса за лекарства е заради по-честата употреба на оригинални лекарства, а не на генерични.

 

"Част от лекуващите лекари предпочитат да лекуват с един или друг медикамент. Лечението с генерични медикаменти е два милиона. 280 хиляди се лекуват на стойност от 40 милиона, два пъти повече пациенти, при генеричните медикаменти се лекуват с пет пъти по-малко пари. 40 милиона срещу 220 милиона", добави Аркади Шарков.

 

Здравните икономисти предлагат поетапно повишаване на процентите, които касата плаща за лекарства за сърдечно-съдови болести.

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития