Новини - Свят

Европейската лекарствена агенция ограничава две групи антибиотици
Прочетена: 9261 пъти
Снимка: Pixabay.com

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча рязко ограничаване на употребата на две групи антибиотици - хинолони и флуорохинолони. Решението е взето от Комитета за безопасност на агенцията (Pharmacovigilence Risk Assessment Committee - PRAC). От ЕМА припомнят, че антибиотиците от тези две групи се употребяват широко в Европейския съюз за лечение на различни видове бактериални инфекции.

 

Тази година обаче ЕМА започна процес за преразглеждане на безопасността им заради съобщения за сериозни нежелани реакции. Началото бе дадено след сигнали на Лекарствената агенция на Германия. През март ЕМА взе решение да инициира  дебат по темата. Последва решение на PRAC за налагането на ограничения при употребата им. 

 

Формулирани бяха и конкретните препоръки. Според тях хинолоните и  флуорохинолоните не трябва да се назначават за лечение на инфекции, които могат да се подобрят без лечение или не са тежки, като напримир инфекции на гърлото. Също така не трябва да се прилагат при диарийни състояния и особено като средство за превенция на "диария на пътуващия", както и  при повтарящи се инфекции на долните пикочни пътища (уринарни инфекции, които се ограничават само в пикочния мехур). Според експертите тези антибиотици трябва да се ограничат и за лечение на пациенти, които преди това са имали сериозни нежелани реакции с флуорохинолон или хинолон, както и  за лечение на леки или умерено тежки инфекции, освен ако не могат да се използват други антибактериални лекарства, обичайно препоръчвани в тези случаи.

 

Внимателно използване се препоръчва особено при пациенти в старческа възраст, пациенти с бъбречни проблеми, пациенти с трансплантирани органи и болни, които се лекуват със системен кортикостероид. Тези пациенти са с по-висок риск от нараняване на сухожилията, причинено от флуорохинолонови и хинолонови антибиотици.

 


PRAC също така препоръчва на здравните специалисти да съветват пациентите да преустановят лечението с флуорохинолонов антибиотик при първите признаци на страничен ефект, включващ симптоми от страна на мускули, сухожилия или кости (като възпалени или разкъсани сухожилия, мускулни болки или слабост и болка или подуване на ставите) или нервната система (като усещане за убождане с игла или мравучкане, умора, депресия, объркване, мисли за самоубийство, нарушения на съня, проблеми със зрението и слуха, променен вкус и мирис.

 

Препоръките за PRAC ще бъдат изпратени до Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба на Европейската агенция по лекарствата (CHMP), който ще подготви окончателното становище на ЕМА.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития