Новини - България

Епилептиците в България са 50 000, а 30% от тях са с медикаментозна резистентност
Прочетена: 90 пъти

В България хората с епилепсия са около 50 000 души, като при 30% от тях заболяването не се повлиява от медикаментозно лечение. Данните са изнесени на пресконференция по повод Международния ден, посветен на борбата с епилепсията. Нейни организатори са Центърът за функционална и епилептична хирургия към Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Българското дружество против епилепсията (ДПЕ) и Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).

 

Експертите уточняват, че медикаментозната резистентност се смята за доказана, когато два подходящи и правилно приложени медикамента не са довели до задоволителен контрол на епилептичните пристъпи. Това се случва при около 10 000 пациенти. Точно при тях трябва да се направи преценка дали хирургична интервенция би направила тяхното заболяване по-леко или дори да доведе до спиране на епилептичните пристъпи.

 

Най-засегнати от заболяването са децата, тъй като над 60% от епилепсиите започват в детска или в юношеска възраст. А честите пристъпи водят до нарушения в развитието и живота на засегнатите деца, влошават качеството на живот и на техните семейства. При много пациенти единствено хирургичното лечение може да спре епилепсията. Но за да е успешно, трябва да се установи възможно най-точно мястото и размера на епилептогенното огнище в мозъка и хирургичната намеса да е своевременна. Невролозите в България обаче не насочвали навреме към хирургия пациенти с доказана медикаментозна резистентност.

 

Eдинственият в България специализиран център по хирургия на епилепсията функционира от 2008 г. в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”-София. В центъра се извършва диагностика и хирургично лечение на неповлияващи се от медикаменти (рефрактерни) епилепсии. В периода 2008 – 2018 г. там са оперирани 250 пациенти, като при над 70% от тях е постигнат пълен контрол над епилептичните пристъпи. Тази успеваемост е съизмерима с резултатите на водещите европейски центрове по епилептична хирургия.

Коментари

август 2019

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития