Новини - България

Екшън план ще бори дефицита в касата
Прочетена: 171 пъти

До края на септември управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да подготви екшън план с конкретни мерки и срокове за изпълнението им с цел да бъде преодолян дбюджетният дефицит на фонда. Това съобщи пред журналисти днес след приключването на заседанието на Надзорния съвет на касата неговият председател и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев. По думите му целта е да бъдат разписани действия по всички видове плащания на финансиращата институция като в крайна сметка се стигне до пълен баланс, т.е. до зануляване на приходи и разходи. Навлизайки в конкретика Ананиев поясни, че стремежът е с този цялостен пакет от мерки не само да се постигне баланса за тази година, но и направеното да послужи като добра основа при разглеждането ан бюджета за 2018 г. и при преговорите по Националния рамков договор (НРД).

„Нито един български гражданин няма да остане без лечение. Ние като институция предприемаме всичко необходимо, за да бъфде осигурено нормално протичане на лечебния процес. Не можем да не отчетем обаче, че има теч в харчовете и трябва да установим откъде идва той“, каза Кирил Ананиев.

В допълнение той поясни, че още в близко бъдеще се очакват засилени мерки за контрол по всички нива на движение на лекарствените продукти – като се започне от производителя и се премине през вносители, търговци на едро, до аптеките в това число и болничните аптеки.

 

Днес Надзорният съвет на НЗОК е взел решение да освободи първия транш от резерва в размер на 42 млн. и 600 хил. лв., който е предназначен за текущо разплащане с аптеките.

 

Невена ПОПОВА





Коментари

май 2018

ПВСЧПСН
 
   

Събития