Новини - Свят

ЕК: До 2019 г. - европейски информационен портал за ваксините, до 2020 г. - общ имунизационен календар
Прочетена: 258 пъти
Снимка: Pixabay.com

До 2019 г. да бъде създаден европейски информационен портал за ваксинациите, чрез който да се предоставя онлайн обективна, прозрачна и актуална информация относно предимствата и безопасността на ваксините. Да се намалят рисковете от недостиг на ваксини чрез създаването на обща база данни за Европейския съюз, в която да се съхранява информация за запасите и потребностите от ваксини, така че да бъде улеснен доброволният обмен на информация за възможните доставки и недостига на някои основни ваксини. Да бъде създадена „Коалиция за ваксинациите“, която да обедини европейските сдружения на здравните работници и съответните сдружения на учащите в тази област и тази структура да се ангажира и да предоставя пред обществеността вярна информация по тема за ваксините, да развенчава митовете и да осигурява обмен на добри практики. Това са част от предложенията на Европейската комисия (ЕК), които тя представи в своите препоръки за засилване на сътрудничеството в Европейския съюз (ЕС) в борбата срещу ваксинопредотвратимите заболявания, съобщи пресслужбата на ЕК. 

 

"Благодарение на ваксинацията всяка година между 1 и 3 милиона души продължават да живеят. Световната здравна организация прогнозира, че през следващото десетилетие ваксините ще спасят живота на още 25 милиона души. Въпреки това по данни на Европейския център за контрол върху заболяванията (ECDC) поради недостатъчно ваксинационно покритие в редица държави от ЕС са налице безпрецедентни взривове от морбили и в тях отново се появяват други болести, предотвратими чрез ваксинация и водещи до смърт на деца и възрастни в ЕС", се отбелязва в позицията на ЕК.

 

По последни данни, събрани от Европейския център за контрол върху заболяванията, броят на случаите на морбили продължава да расте в редица държави от ЕС и Европейското икономическо пространство. За 12-те месеца между 1 март 2017 г. и 28 февруари 2018 г. чрез Европейската система за наблюдение са докладвани 14 813 случая на морбили. В 86 % от случаите, за които е имало информация за ваксинационния статус, лицата не са били ваксинирани. Освен това, според оценките на центъра всяка година най-малко 40 000 души умират от грип, което отчасти се дължи на ниското ваксинационно покритие.

 

Предложенията на ЕК са насочено към три основни стълба на действие: преодоляване на колебанията относно ваксините и подобряване на ваксинационното покритие, изграждане на устойчиви политики за ваксинация в ЕС и координация и принос на ЕС към световното здравеопазване. От ЕК поставят акцент и върху необходимостта да се разработят и изпълнят национални и регионални планове за ваксинация до 2020 г., в които да бъде заложена като основна цел постигането на най-малко 95 % ваксинационно покритие за морбили.

 

Така експертите на ЕК предлагат да бъдат въведени рутинни проверки на ваксинационния статус и редовни възможности за ваксинация на различни етапи от живота, например в учебните заведения и на работните места. Друга подходяща мярка според тях е да се представят варианти за обща имунизационна карта, информацията от която може да бъде споделена по електронен път отвъд националните граници. Всички медицински служители трябва да имат възможност за обучение, така че да са уверени при извършването на ваксинации и този подход да бъде осъществен по начин, който да им помогне да преодолеят колебанията си, смятат още от комисията.  

 

Визията на комисията е, че трябва да се създаде европейска система за информационен обмен, в която да се събира натрупаното познание в областта на ваксините. На този основа трябва да бъдат разработени и насоките за основен имунизационен календар на ЕС до 2020 г., включващ дозировките и възрастите, които според държавите — членки на ЕС, могат да се приемат като общи за всички държави.

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития