Новини - България

Двама души получиха шанс за „нови“ бъбреци в УМБАЛ „Александровска“
Прочетена: 41 пъти
Снимка: Pixabay.com

Жена на 33 години от гр. София, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на мозъчна хеморагия, даде шанс за живот на двама пациенти с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ "Александровска", съобщиха от лечебното заведение.

 

Трансплантирани са двама мъже, също от София. Единият реципиент е на 30 години и все още не провежда хемодиализно лечение. Другият е на 63 години и провежда диализно лечение от 2 години. За него това е втори шанс да получи бъбрек, но първия път, когато е бил поканен, не се е стигнало да интервенция поради проблеми от страна на сърдечносъдовата система. Двамата реципиенти са показали най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 7 поканени от листата на чакащи.

 

В момента двамата трансплантирани са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

 

Екипът на лечебното заведение изказва искрени съболезнования на близките на починалата жена и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

 

От началото на годината в УМБАЛ "Александровска" са направени общо 14 бъбречни трансплантации – 8 от трупен и 6 от жив донор.                                            

Коментари

септември 2020

ПВСЧПСН
 
    

Събития

Няма събития