Новини - България

Два нови щама влизат в противогрипната ваксина
Прочетена: 218 пъти

Противогрипната ваксина за сезон 2018/2019 година, която ще използваме у нас, е четиривалентна и включва два щама от линия А – "Мичиган" и "Сингапур" и два от линия В – "Колорадо" и "Пукет". Това съобщи проф. Нели Корсун, ръководител на Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" при Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) по време на кръглата маса, посветена на съвременните аспекти в профилактиката и лечението на острите респираторни заболявания, която се проведе днес по инициатива на Българското сдружение по иновативна медицина. По думите на проф. Корсун два са новите щамове във ваксината - A "Сингапур" и B "Колорадо". Проф. Корсун подчерта, че именно четиривалентните ваксини осигуряват по-сигурна защита срещу грипната инфекция и нейните усложнения и по тази причина те са предпочитани от специалистите.

 

Според нея силно притеснение буди фактът, че у нас имунизационният обхват е изключително нисък - от порядъка на 2-3% и по този показател страната ни е на едно от последните места в Европа.

 

„Високите нива на противогрипна ваксинация създават колективен имунитет, ограничават вирусната трансмисия и епидемичния процес", посочи проф. Корсун.

 

Тя бе категорична, че е важно да се промени нагласата  на обществото и да се работи целенасочено, за да бъде преобърната тази тенденция. Специалистката представи и данни от научни публикации, които доказват огромният здравен, социарлен и икономически ефект от ваксините срещу грип: 

 

"Имунизациите намаляват с 40-60% броя на амбулаторните прегледи, дължащи се на грип. Също така ваксините намаляват с 57% броя на хоспитализациите, дължащи се на грип, при лица над 50 години, със 74% приемите на деца в интензивни отделения, с 52% и 79% броя на хоспитализациите при лица с хронични белодробни заболявания и диабет съответно", каза проф. Корсун. 

 

"Много съществен момент е програмите за превенция и ваксинопрофилактика да бъдат насочени приоритетно към рисковите групи - на първо място това са възрастните хора, боледуващите от хронични заболявания, децата, бременните жени", посочи гост-лекторът на кръглата маса доц. Силвия Бино, директор на Националния институт по обществено здраве на Албания и консултант на Световната здравна организация (СЗО).

 

По нейните думи последните наблюдения на експертите сочат, че трябва да се обърне сериозно внимание на още две групи - хората със затлъстяване и младите хора в активна възраст. Тя поясни, че през последния сезон експертите са регистрирали повишена заболеваемост и по-тежко протичане на грипната инфекция  и при тях. 

 

Доц. Бино подчерта още, че грипните щамове са силно изменчиви и затова е необходима имунизация всяка година. 

 

     Невена ПОПОВА

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития