Новини - България

Два месеца - 11 нападения над лекари, отчита столичната Спешна помощ
Прочетена: 332 пъти
Снимка: Redmedia.bg

"Само за двата месеца от началото на тази година имаме регистрирани 11 нападения над спешни екипи, при това става въпрос само за физическа агресия. С обидите и вербалното насилие някак вече сме свикнали, то е ежедневие за всички в Спешна помощ  - диспечери, лекари, сестри, шофьори."

 

Това заяви пред Redmedia говорителят на столичния Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП) Катя Сунгарска. По нейните думи сравнението с предишни години показва очевидна тенденция към нарастване на бруталните нападения.

 

"Ако през 2016 година случаите на физическа агресия бяха съвсме малко, през 2016 г. станаха 18-19, а сега само от началото на 2018 г. имаме 11 нападения над спешни екипи", каза Катя Сунгарска.

 

Днес има и нов инцидент със спешен екип в ботевградското село Новачене. По думите на говорителя на ЦСМП линейката се е отзовала за броени минути, а фелдшерката е установила, че оплакванията на пациентката от повишено кръвно налягане са се появили още от предния ден.

 

"Независимо, че не е станало ясно защо пациентката и близките й не са потърсили помощ от личен лекар или не са отишли в лечебно заведение веднага, фелдшерката е решила да откара жената до филиала на ЦСМП, за да направи допълнително изследване и да изключи вероятността за настъпил мозъчен инцидент. След като екипът не е допуснал сестрата на болната в линейката, близък на семейството е нападнал фелдшерката, а след това и шофьора на линейката", описа случилото се Катя Сунгарска.

 

В допълнение тя посочи, че при възникналия конфликт е повикан полицейски екип, който е предприел разписаните в закона действия.

 

"Не допускаме близки в линейките, освен в изключителни случаи, защото тези лица не са застраховани както медицинските екипи и пациентите, които превозваме до лечебно заведение. Ако възникне инцидент,няма кой да носи отговорност за тях и това трябва да се знае", обясни Катя Сунгарска.      

 

Невена ПОПОВА

Коментари

декември 2018

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития