Новини - Свят

Доверието към ваксините в Европа намалява, българите са сред най-скептично настроените
Прочетена: 25 пъти
Снимка: Pixabay.com

Доверието към ваксинирането намалява и днес Европа е най-недоверчивият към безопасността на ваксините район в света - 4 от водещите по недоверие 10 държави в света са от Европейския съюз, а именно Франция, Гърция, Италия и Словения.Това подчерта еврокомисарят по здравепозаването и безопасността на храните Витенис Андрюкайтис в изявлението си по повод Световния ден за борба с полиомиелета, който се отбелязва днес. По думите на еврокомисар Андрюкайтис недоверието се дължи от една страна на растящото влияние на разнообразни групи срещу ваксинирането, които разпространяват подвеждаща информация през интернет или чрез политическите послания. но така също и на недобра координираност между отделните европейски страни. 

 

"Трябва да внимаваме с влиянието на антиваксиналите. Освен това, поредният доклад на експертите потвърждава до каква степен липсва координация между страните членки, а така също и колко големи са разликите между националните стратегии за ваксиниране“, отбеляза той. 

 

В последния експертен доклад на Европейската комисия (EK), публикуван днес,  е включено и отделно допитване сред общопрактикуващите лекари, но само в 10 от 28-те страни членки, като България не попада в тази група. Авторите на доклада са категорични, че има  връзка между отношението на хората към ваксинити и отношението на общопрактикуващите лекари. В страните, където личните лекари имат по-високо доверие към ваксините, населението обикновено има и по-положително отношение към тях.

 

Резлутатите в две държави - Чехия и Словакия, показват, че скептицизмът може да е силен и сред професионалистите. В Чехия 36%, а в Словакия 25%, от анкетираните джипита не са съгласни, че тривалентната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола е безопасна, а съответно 29% и 19% не вярват, че тя по начало е важна за здравето на децата. В тези две страни повечето лични лекари заявяват, че не биха препоръчали на пациентите си да си поставят сезонна грипна ваксина.

 

Интересни са данните за България, огласени в доклада на ЕК. Оказва се, че страната ни е с най-голямо недоверие към смисъла от ваксинирането и заема предпоследното място в скалата за доверие към сигурността на ваксините. 

 

В него се посочва, че едва две трети (66.3%) от българите смятат, че ваксините са безопасни, а 72.7% - че са ефективни. Това нарежда страната ни на 28-о и 27-о място от 28-те страни членки на съюза. По всички останали въпроси, свързани с ваксините, България заема също крайни позиции - между 24-о и 26-о място.

 

Едва 27,6% от българите, участвали в проучването, са споделили категорична убеденост, че ваксините са сигурни, други 8.7% са посочили, че по-скоро са склонни да се съгласят с подобно твърдение. Но общо 13% не го приемат, а други 14% нямат мнение или не са отговорили на въпроса. Малко повече увереност демонстрират българите в ефективността от ваксинирането - 34% я приемат категорично, а 38.7% - с уговорка. Не са малко обаче онези, които са споделили, че не вярват в това, нямат мнение или не отговарят.

 

България (78.4%), Полша (75.9%) и Словакия (85.5%) са страните с най-малък дял анкетирани, заявили, че е важно децата в страната да се ваксинират. Скептицизмът и предубежденията на българите по отношение на ваксините са сравними само с тези в Полша, но това е страната, отбелязала най-сериозен срев в доверието в доверието към ваксинирането от 2015 г. насам. Според експертите той се дължи на много силната антиваксинална кампания STOP NOP и участието в нея и на лекари и политици.

 

 

"За да гарантираме безопасността на всички европейци, призовавам министрите на здравеопазването на страните в Европейския съюз да ускорят усилията си за по-добра координация в най-кратки срокове и да приемат препоръките на Съвета на Европа през декември", завършва изявлението си комисар Витянис Андрюкайтис.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития