Новини - България

Доц. Магдалена Събева: Бургаският университет има потенциал за самостоятелен Медицински факултет
Прочетена: 158 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Бургаският университет "Проф. Асен Златаров" има потенциал да организира и развие самостоятелен Медицински факултет. Сградата, в която той ще се помещава, е почти готова, довършителните работи ще приключат до няколко месеца и ние вече се подготвяме за акредитационната процедура. Основен инвеститор е Община Бургас и тази инвестиция е една много далновидна стъпка."

 

Това заяви пред Redmedia ректорът на висшето училище  доц. Магдалена Миткова. По нейните думи няколко са предпоставките, които налагат създаването на самостоятелна академична структура в Бургас, която да подготвя бъдещи лекари. На първо място това е спецификата на Бургаския регион като област с бързо развиваща се инфраструктура и промишленост, с особено силно развит туризъм и с интензивен транспортен трафик. 

 

"Бургас привлича много хора, през лятото градът удвоява броя на жителите си.  Работещото население също се увеличава, и то през цялата година. Това означава, че всички тези хора се нуждаят не само от добри болници, но и от добри медицински специалисти, които да  работят в тях", каза доц. Миткова. 

 

Според нея съществено предимство на Бургаския университет е наличието на Факултет по обществено здраве и здравен мениджмънт и на Медицински колеж, който вече има изградени добри традиции и е търсено място за обучение и подготовка на спецалисти по здравни грижи.

 

"Това са традиции, които имат стойност и ние сме сигурни, че този опит може да бъде много успешно използван и при изграждането на Медицинския факултет", каза доц. Миткова.

 

По нейните думи и към този момент има интерес от хабилитирани специалисти, които са изявили желание да започнат работа като преподаватели на бъдещите медици.      

 

Невена ПОПОВА

       

Коментари

декември 2018

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития