Интервю -

Доц. Атанас Мангъров: Ваксините са фактор за създаването на стабилен общ имунитет
Прочетена: 731 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Грипната вълна затвори училищата, а относително меката зима привлича децата да излизат и играят на открито и да общуват активно, без да се съобразяват с особеностите на инфекцията. Какви правила трябва да съблюдават родителите, ако детето има признаци на неразположение? Защо въпреки многобройните предупреждения на медиците да не се пренебрегват имунизациите срещу грип, много родители се въздържат от тях? Коя е правилната реакция при висока темпетатура? Отговор на тези и други въпроси търсим днес от доц. Атанас Мангъров - педиатър и инфекционист, ръководител на клиника в Универститетската специализирана болница за активно лечение на инфекциозни болести в София.  


 

Доц. Мангъров, един от най-често задаваните въпроси в педиатричната практика е кога детето има температура, която може да е причина за тревога?

 

- Всяка повишена температура говори за това, че имунната защита на детето е „пробита“ и организмът му търси начин да се справи. Дори и температура от 37,1 градуса е признак, че нещо с него се случва, същото се отнася и за температурата 39,9 градуса. Това не означава, че едното дете е по-болно от другото, или че първото е по-здраво от второто. Повишената температура е защитна реакция на организма и сама по себе си не трябва да бъде причина за паника. Нито пък трябва веднага и на всяка цена да се дават лекарства, за да бъде тя бързо свалена. В същото време трябва да се търси помощ без забавяне, ако общото състояние се влошава – отпуснатост, вялост, гадене, повръщане, разстройство и т.н.

 

Обичайна реакция ли е повишената температура след ваксина и какви мерки се налагат в тези случаи?

 

- Няма нищо обезпокоително в повишената температура след ваксина и майките трябва да знаят това. Това се случва при 20%-30% от децата след имунизация и е важно да се знае, че не се налага температурата да бъде сваляна с температуропонижаващи средства. Имунната система просто се е задействала и това е нормално. Няма повод за притеснение, ако температурата се задържи по-висока в продължение на 1-2 дни след имунизацията.

 

Сега все още сме в сезона на грипната епидемия. Какви най-общи препоръки могат да се дадат на семействата, в които има деца, болни от грип?

 

- Преди всичко да си седят вкъщи и да не бъдат извеждани навън по разходки. Да спазват добра хигиена и да избягват контакт с други болни.

 

Вече се разбра обаче, че цели детски отделения в областни и други болници са препълнени с болни деца, оставени за лечение поради усложнения. Защо?

 

- Има обяснение и то се крие в това, че на болниците се плаща на преминал болен. Т.е., превърнали са ни в нещо като пожарникари, на които плащат за изгасен пожар. Не бих казал, че винаги се налага хоспитализация, защото в немалко случаи става въпрос за псевдоусложнения, но ето че системата в момента е създала условия да бъде така. Не знам докога ще продължаваме по този начин.

 

Ако обаче става въпрос за истинските усложнения - те най-често са от страна на белия дроб – бронхиолити и пневмонии, както и от страна на централната нервна система - енцефалити. Последните обаче са рядкост.

 

Знаят ли всъщност родителите да мерят температура правилно?

 

- Въпросът само на пръв поглед изглежда елементарен, но не е. Правилото е температурата на детето да се измерва в подмишничната ямка, но винаги, когато тя е предварително подсушена. Сега се използват съвременни електронни термометри, живачните вече останаха в историята, защото бяха забранени поради токсичността на живака. Добре е измерването да се повтори, за да има максимална точност. Освен това е важно да се знае, че в подмишничната ямка действително е най-подходящото място за измерване, а не ухото, челото или ануса. Съветът е температурата да се мери редовно и да се отчита как се променя тя във времето.

 

Кога се препоръчват и кога не се препоръчват инхалации при простудни заболявания през зимния сезон?

 

- Единствено, ако детето има спазъм на бронхите и са засегнати долните дихателни пътища, е за препоръчване да се правят инхлации. При наличието на кашлица и хрема те могат да навредят. Ако са засегнати горните дихателни пътища и детето има фарингит, ларингит или трахеит, е редно да се потърси консултация и прецизно да се определи лечебния режим. Същото се отнася и ако то поддържа висока температура непрекъснато в продължение на повече от две денонощия, въпреки лечението.

 

И за да вървим към финал, нека Ви попитам защо е важно децата да се имунизират срещу грип по принцип?

 

- Защото това има значение не само за тяхното здраве, но и за здравето на техните семейства и на цялото общество. Ще се опитам да поясня – децата посещават ясли и градини и по тази начин са в контакт с другите деца, а чрез тях - и с техните семейства. Това е един огромен брой хора. Така, ако едно дете е имунизирано, то е фактор за създаването на стабилен общ имунитет. Представете си много имунизирани деца, които контактуват с много хора – така се намалява значително шанса грипната инфекция да се разпространи.

 

Коя е най-подходящата възраст за първата противогрипна имунизация на детето?

 

- Това може да стане във всеки момент, когато детето е на възраст между 6 месеца и 8 години. Ако ваксината се прилага за първи път, следва да се поставят 2 дози през интервал не по-кратък от 2 седмици.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

март 2019

ПВСЧПСН
    

Събития