Новини - България

ДКЦ „Св. Иван Рилски“ организира безплатни прегледи за рак на кожата
Прочетена: 75 пъти
Снимка: Pixabay.com

ДКЦ „Св. Иван Рилски“ се включва в Националната кампания „Евромеланом 2019“ за превенция на рака на кожата. На 15 май 2019 г. (сряда) проф. Соня Маринска ще преглежда безплатно от 13:00 до 16:00 часа пациенти, имащи по кожата си петна, които:

        - променят размера, цвета и/или формата си;

        - са асиметрични или с неравни граници;

        - са разноцветни;

        - сърбят;

        - от тях тече кръв или секрет и не зарастват.

 

Прегледите ще стават след предварително записване на тел. 02/952 58 78 и се отнасят само за пациенти с изброените симптоми.Кампанията „Евромеланом“ цели да насочи вниманието към рака на кожата и нуждата от ранното му  диогностициране. В рамките на инициативата, която се организира от Българско дерматологично дружество, заедно с  Европейска академия по Дерматология и венерология и финансовата подкрепа на Пиер Фабр България, ще се проведат безплатни профилактични прегледи за хора със съмнителни за кожен рак образувания.

 

Лекарите припомнят, че ракът на кожата може да засегне всеки, независимо от възрастта. Най-често се среща над 50 години и при хора продължително изложени на слънце. По-висок риск има при:

        - светла кожа и лесно изгаряне на слънце;

        - изгаряне на слънце в детска възраст;

        - продължително или периодично излагане на слънце;

        - използване на солариум;

        - наличие на повече от 50 бенки;

        - семейна история за рак на кожата;

        - хора над 50 години;

        - претърпяна трансплантация на орган.

 

Предпазването от рак на кожата е чрез предпазване от слънцето. За целта е необходимо да се:

        - избягва ненужното излагане на слънце;

        - носят предпазни дрехи, шапки и слънчеви очила с UV защита;

        - нанася слънцезащитен крем.


От здравното заведение припомнят, че има четири основни вида подозрителни кожни промени:

 

1. Меланом

Най-редкият вид рак на кожата, но и най-опасният. Засяга всички възрасти. Започва като тъмно петно,

има неравномерни граници и различни цветове - по-тъмни и по-светли. Бързо се разпространява и може да засегне и вътрешните органи. Необходимо е незабавно лечение!

Съществува лесно ABCDE правило за ранно откриване на меланом - асиметричност, неравни граници, съдържа различни цветове, големина над 6 мм в диаметър, нараства с времето.

 

2. Базоцелуларен карцином

Най-разпространената форма на рак на кожата, но най-малко опасната. Започва като малка подутина с цвета на кожата и перловиден ръб, като не зарастваща рана или нарастваща подутина. Може да се разрани и да проникне в дълбочина. Необходими са преглед, биопсия и лечение.

 

3. Спиноцелуларен карцином

Втората най-разпространена форма рак на кожата. Засяга местата най-силно изложени на слънце - лице и скалп. Започва като подутина или като уплътнен участък. Може да нарастне бързо, да се разрани и да се разпространи. Необходими са преглед, биопсия и лечение.

 

4. Актинична кератоза

Предраково образование, което засяга местата най-силно изложени на слънце - лице, уши, врат, скалп и задната част на ръцете. Започва като червено-кафяви залющени  и грапави петна по кожата. В 10-15% от случаите преминава в спиноцелуларен карцином. Необходими са преглед, биопсия и лечение!

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития