Новини - България

Диетолечението ще се прилага вече само от лекари
Прочетена: 442 пъти
Снимка: Pixabay.com

Диетолечение да се прилага само от лекари, а диетиката да бъде извадена от списъка на регламентираните видове неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве. Това предложение е залегнало в новия законпроект за изменение и допълнение на Закона за здравето (ЗЗ), който бе публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

 

Вносителите на предлаганата промяна припомнят, че съгласно номенклатурата на специалностите в системата на здравеопазването у нас „Хранене и диететика“ е медицинска специалност, която се придобива от лица с професионална квалификация „лекар“. Диетотерапия се практикува от висококвалифицирани лекари-специалисти, които са преминали продължителна подготовка в рамките на обучението за придобиване на посочената медицинска специалност.

 

"Прилагането на „диетика“ от неспециалисти крие рискове за здравето на пациентите. Понастоящем лица без познания в областта на медицината, в частност по отношение на храненето, могат да прилагат неконвенционално лечение на болни чрез диети, да консултират лица със здравни проблеми относно тяхното хранене, да промотират в публичното пространство послания относно храните и храненето, които не се основават на доказани научни познания", става ясно от мотивите към законпроекта. 

 

Според вносителите некомпетентното практикуване на диетотерапията често води до влошаване на болестните процеси, а ненаучните мнения и съвети относно храните и храненето към населението създават неверни и вредни за здравето нагласи.

 

"Адекватните и ефективни диетологични консултации на пациентите, компетентните хранителни препоръки към цялото население или отделни популационни групи и провеждането на правилна хранителна превенция и терапия са свързани със задълбочени медицински познания по отношение на физиологичните и биохимични процеси в организма, метаболизма на веществата, тяхното развитие и промени в хода на живота, хранителните потребности и характеристики на храненето в различните периоди от живота и при специфични условия, връзките между храните, храненето, здравето и болестите, оценката на храненето и хранителния статус, безопасността на храните, нарушенията на храненето и специфичните енергийни и хранителни потребности при различните заболявания и прилагането на съвременни методи за диетично лечение на болестите, клиничното хранене и приложението на храни за специални медицински цели", допълват още от здравното министерство. 

 

От ведомството са категорични, че предложението за отпадане на диетиката като неконвенционален метод за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве има като крайна цел предотвратяването на риска за здравето на хората от некомпетентно диетолечение.

 

Общественото обсъдждане на законопроекта ще продължи до 5 септември т.г. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития