Новини - България

Деца и тийнейджъри участваха в състезание с каяци в подкрепа на каузата против зависимостите
Прочетена: 66 пъти
Снимки: ПИЦ по ПН – София

Превантивно-информационният център по зависимости (ПИЦ по ПН – София) отбеляза края на лятната ваканция със състезание по гребане на езерото в Панчарево, съобщават от центъра. В надпреварата взеха участие деца между 8 и 18 години от различни столични училища, които преминаха през шестдневен обучителен тренинг.

 

„По време на тренинга децата бяха обгрижвани от нашите психолози и социални работници – споделяха с тях и обсъждаха най-разнородни теми. Треньорите пък по гребане им дадоха друга емоция – учиха ги на упоритост и дисциплина. Вярвам, че и децата, и родителите са останали доволни. Екипът на Центъра оценява инициативата като успешен модел за засилване на социалните връзки, които са от изключителна важност за благосъстоянието на младежите в общността“, споделя д-р Цветелина Петкова, директор на столичния ПИЦ по ПН.

 

Приключението с каяци е част от националната програма „Връстници обучават връстници“ и в изпълнение на инициативата „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“, която се осъществява в партньорство със Съюза на пивоварите (СПБ). Кампанията за превенция на употребата на алкохол от подрастващите и в подкрепа на здравословния начин на живот на семействата е една от най-устойчивите и дългосрочни инициативи в България. Тя дава възможност децата да тренират своите социални умения, учат се да изразяват и овладяват емоциите си, да се забавляват, спортувайки и всичко това напълно безплатно за семействата и под ръководството на професионалисти

 

От ПИЦ по ПН – София съобщават, че през това лято са осъществи редица спортни и творчески инициативи, родителски обучителни групи, тренинг семинари на специалисти в сферата на образованието. Очакванията са новата учебна година да започне с „летящ старт“ за двете национални програми за универсална превенция на употребата на психоактивни вещества – в прогимназия и в гимназиален етап. Всички дейности по националните програми за превенция са адаптирани за извънредни условия на работа.

 

„Това лято, Превантивният център по зависимости осъществи две летни академии и две приключенски терапии с каяци, които обхванаха общо над 60 деца.  Радвам се, че Съюзът на пивоварите бяхме част от тези дейности, защото те наистина се осъществяват по всички стандарти за ефективни превантивни практики.“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.

Коментари

септември 2020

ПВСЧПСН
 
    

Събития

Няма събития