Новини - България

Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха ветото върху мораториума над лекарствата
Прочетена: 51 пъти
Снимка: Redmedia.bg

С 12 гласа "за", 6 - "против" и 1 "въздържал се" депутатите от Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г., които регламентират забраната за плащане на нови лекарства със средства на касата през следващата година.

 

В мотивите за ветото държавният глава изтъква, че с тази забрана се засяга основно конституционно право на гражданите на достъпна и качествена медицинска помощ.

 

По време на дебата в комисията днес зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева заяви, че конституционните права на гражданите не са нарушени със Закона за бюджета на Здравната каса за 2018 г., но такъв риск съществува, ако ветото на президента бъде прието. По нейните думи с приемането на ветото съществува опасност от ограничаване достъпа на гражданите до здравноосигурителната система. Пред депутатите тя заяви, че Министерството на здравеопазването и НЗОК ще предприемат конкретни действия за по-добър контрол върху разходите и управление на финансовия ресурс на касата.      

 

Невена ПОПОВА

Коментари