Новини - България

Държавата да поеме и осигуровките на работниците в мярката 60/40, гласува правна комисия
Прочетена: 130 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Държавата да поеме не само 60% от заплатата на служителите в засегнатите от извънредното положение фирми, но и осигуровките им. Това реши на извънредно заседание днес парламентарната правна комисия, която гласува на второ четене промените в закона за мерките при извънреднто положение и мярката 60/40. В случая става въпрос само за осигуровките, които плаща работодателя. Осигуровките, които се покриват от работещите, остават за тяхна сметка. Очаква се необходимите средства за покриване на тези разходи да дойдат от Фонд "Безработица", където има 1,5 млрд. лв., обясни председателят на Комисията по бюджет и финанси менда Стоянова.

 

Освен това в подкрепа на бизнеса народните представители приеха и текст всички общини да редуцират или освободят от наеми или такси за ползване своите наематели за срока на извънредното положение. 

 

Депутатите се обединиха и около това по време на извънредното положение да не се изплащат и да не се начисляват субсидии на партиите. Като така се дава възможност да държавата да харчи от тези средства по време на извънредното положение. Парите могат да се ползват само за борба с коронавируса, за лечение на заразени или за ограничаване на последствията от пандемията.

 

Гласувано бе и намаляване на глобата за неспазване на ограничителните мерки от 300 до 1000 лв. за първо нарушение, до 2000 лв. при повторно нарушение и от 500 до 2000 лв., когат става дума за фирма. Сега глобата за физическо лице е до 5000 лв., а за фирма - 15 000 лв.

 

Финалните текстове следва да бъдат гласувани в пленарна зала.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития