Интервю -

Д-р Йордан Йорданов: Пластичната хирургия върви към все по-голяма минимизация и все по-малко инвазивност
Прочетена: 6106 пъти
Снимка: Личен архив

Подходящ сезон ли е зимата за естетични и възстановителни хирургични интервенции? Как се развива пластичната хирургия и доверяват ли се хората на тези специалисти, когато имат здравословен проблем на само от гледна точка на естетиката, но и на функционалността. Отговор на тези въпроси потърсихме от специалиста по пластично-възстановителна и естетична хирургия д-р Йордан Йорданов.

 

Той завършва медицина в Медицинския университет - София като първенец на випуска  и е отличен с наградата „Златен Хипократ“. Магистър е по здравен мениджмънт. През 2012 г. защитава Европейска докторска степен по специалност пластично-възстановителна и естетична хирургия към Медицинския факултет на Университет Комплутенсе – Мадрид (Испания). Д-р Йорданов специализира в САЩ, Испания, Белгия и България. Носител е на Почетен знак на Българския лекарски съюз. Fellow е на Европейския борд по пластично-възстановителна и естетична хирургия (FEBOPRAS), член е на Испанската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия (SECPRE). През 2015 г. е един от двамата пластични хирурзи за цял свят, спечелили fellowship към Американската асоциация по естетична пластична хирургия (ASAPS), след коeто е приет за неин член.

 

Автор на 2 самостоятелни монографии на български език, съавтор е на учебник на испански език по пластична хирургия за студенти по медицина, автор и съавтор е на над 40 научни публикации в български и международни специализирани научни списания и сборници. Има множество участия в национални и международни конгреси и обучения като лектор, гост-лектор и демонстратор. Член е на Клуб МЕНСА-България.


 

Д-р Йорданов, увеличава ли се броят на хората, които търсят помощ при специалистите по пластично-възстановителна хирургия, водени не само от желание за естетична корекция, но и от необходимост – например след травма, когато е налице нарушена функция?

 

- По моите наблюдения – да. Определено все повече хора преоткриват възможностите на специалността „пластично-възстановителна и естетична хирургия“. А тези възможности са далеч отвъд това пациентът да изглежда просто по-красив. Те са свързани с това да се цели максимално удовлетворяващ ефект от лечението, било то оперативно или не, не само по отношение на красотата, но и по отношение на устройството и функцията. Именно това прави нашата специалност уникална - няма друга медицинска и хирургична специалност, която да разглежда в единство структурата, функцията и естетичния вид на дадена част от човешкото тяло или на тялото като едно цяло.

 

За какви интервенции е подходящ зимният сезон и за какви – не?

 

- Широко разпространено е разбирането, че плановите оперативни интервенции е по-добре да се извършват, когато навън е по-хладно. Макар и малко условно, в това има резон, тъй като околната температура допринася до голяма степен за общото състояние на организма, а това е особено важно, когато предстои оперативна интервенция и респективно - възстановяване след нея. Затова най-често се препоръчва плановите оперативни интервенции да се осъществяват в по-хладните сезони - есенно-зимния и зимно-пролетния. Освен за оперативни интервенции, през зимния сезон е особено подходящо да се извършват например и редица лазерни процедури, които се избягват през лятото, когато слънцето е твърде силно.

 

Кои основни правила на поведение трябва да съблюдава пациентът след интервенцията във възстановителния период?

 

- Всяка интервенция има своя специфика, което означава, че тя от своя страна налага и спазването на определени специфични за нея правила в последващия период. Това е така, за да се постигне по-бързо и безпроблемно възстановяване, както и по-добър краен резултат. Тези правила или както ние казваме режими, са строго индивидуални и са в зависимост от вида и обема на интервенцията. По тази причина най-точно би било основното правило да се дефинира по следния начин - във възстановителния период да се спазват стриктно указанията на специалиста, на когото сме избрали да се доверим.

 

В кои случаи бихте препоръчали категорично хирургична интервенция, вместо продължително консервативно лечение?

 

- Решението да се прибегне до определена хирургична интервенция или до консервативно лечение в медицината следва да се взема на базата на професионалната преценка на индикациите за него. Пластичната хирургия не прави изключение от това правило, напротив. Погрешно ще е да се подхожда неоперативно в ситуации, когато оперативното лечение би било най-правилния подход, например при едно стареещо лице. Когато в този случай предоминира отпускането и смъкването на тъканите не би било добра стратегия да се опитваме да коригираме промените само с филър, т.е. неоперативно. Добрият подход би бил да се комбинират всички възможности на специалността ни, както и тези на граничните й специалности (напр. дерматология), за да постигнем оптимален резултат. Умението да дефинираш индикациите за едно или друго оперативно или консервативно лечение, както и това кое кога да се започне в индивидуалния план на пациента, зависят изцяло от квалификацията и професионализма на пластичния хирург, както и от общомедицинската му култура.

 

Какви са вашите очаквания – кои направления на пластично-възстановителната хирургия са най-предизвикателни и как ще се развиват те в близко и в по-отдалечено бъдеще?

 

- Пластичната хирургия, особено в естетичната си част, върви към все по-голяма минимизация и все по-малка инвазивност. Това е една устойчива в последните години тенденция, която е обща за почти всички видове хирургия и медицината като цяло. Тя ще продължи да определя насоките за развитие и в нашата специалност. От друга страна, все повече популярност добиват интервенции, които до скоро у нас се считаха за авангардни и неосъществими. Така например преди по-малко от два месеца аз и екипът ми извършихме поредна супермикрохирургична интервенция за лечение на лимфедем - функционален метод за лечение на пациенти с постоперативен лимфедем. Състоянието представлява оток на кожата и подкожието, който се дължи на затруднено оттичане на лимфата, след операция на тумор например. Доскоро нямаше особена надежда за повлияване на това състояние. С гордост мога да заявя, че началото на този вид микрохирургия у нас поставихме преди две години заедно с моя научен ръководител, учител и голям приятел от Испания проф. Хосе Мария Ласо. В този ред на мисли надеждите и очакванията ми са, че и у нас пластично-възстановитената и естетична хирургия ще извърви своята еволюция, както в чисто медицински, така и в психосоциален, етичен и филосoфски аспект. За това обаче са нужни постоянни комплексни усилия и време, за което да навлязат и млади, и по-отворени, и по-информирани, и по-целенасочени специалисти. Ние сме тези, които трябва да опитат да променят нещата към една по-съвременна и по-модерна специалност, насочена към индивидуалните нужди на всеки пациент.

 

Невена ПОПОВА

Коментари