Новини - България

Д-р Венцислав Грозев: Дават се 5 млрд., но никой не говори колко точно струва системата
Прочетена: 197 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Идва момент, в който трупани с години проблеми, неглижирани и замитани под килима, се позиционират в такава степен, че едва ли не вече говорим за затваряне и фалиране на болници."

 

Това заяви в предаването "Неделя 150"  на БНР председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев, визирайки в конкретика многопрофилните болници за активно лечение във Враца и Ловеч.

 

"Извън морално-колегиалната подкрепа не сме в състояние да подкрепим финансово и материално двете болници", посочи  председателят на съсловната организация на българските лекари.

 

В същото време обаче д-р Грозев бе категоричен, че отговорност трябва да се потърси, а болниците да се оздравят, защото над тях тежи отговорността за медицинските грижи на населението на две области, във всяка от които то наброява  между 120 000 и 150 000 души.

 

В коментар за актуалната ситуация в здравеопазването, свързана с въвеждането на Националната здравна карта, както и с вчерашните протести на медицинските сестри, д-р Грозев каза: 

 

"Прословутата Национална здравна карта е направена в съотношение 1:1, а отдавна това съотношение е под 1:0.9. над 30 хиляди сестри напуснаха системата. Това е един изключително отговорен и, би трябвало да бъде престижен труд, но не е така. Възнагражденията им са крайно нищожни, крайно недостатъчни."

 

По думите на председателя на БЛС, съсловната организация още преди 3 години е изготвила и предоставила на отговорните институции методика за остойностяване на медицинския труд, в който е отразена дейността на всички медицински специалисти от системата на здравеопазването, не само на лекарите. 

 

"Националният рамков договор създаде по-добри условия за финансиране, има известна възможност, но системата отново е недофинансирана", категоричен бе той.  

 

„Да, завишават се средствата, но когато една система е изконно недофинансирана, каквито и пари да даваш в нея, те няма да бъдат достатъчни до момента, докато не се знае точно колко струва тази система. За да може да се знае това, един от факторите, определящ големия разход в системата, е остойностяването на труда. Рамковият договор прави нещо, но това са мерки, които в никакъв случай не са в степен на достатъчност, така че системата да бъде сравнително сигурна и спокойна“, допълни д-р Грозев. 

 

Той припомни, че заболеваемостта във връзка и с демографската криза се увеличава, а не намалява. Броят на преминалите през кабинетите и на личните лекари, и на специалистите в извънболничната помощ и болниците пациенти също се увеличават.

 

"Да, премиерът е прав – дават се 5 милиарда, но никой не говори колко точно струва тази система“, подчерта Венцислав Грозев.

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития