Новини - България

Д-р Тинка Троева: Съдбата на детския фонд трябва да бъде много внимателно обсъдена
Прочетена: 45 пъти

Решението за съдбата на Фонда за лечение на деца тлябва да бъде много внимателно обсъдено и в дискусите по темата да бъдат привлечени много експерти, които могат да бъдат полезни с мнението си. За това призова в обзорното политическо предаване "Неделя 150" на БНР д-р Тинка Троева, бивш директор на Центъра "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД). Припомняме, за него се предвижда да бъде закрит, а неговата дейност да бъде прехвърлена към Националната здравноосигурителна каса  (НЗОК). Според д-р Троева не може да се каже еднозначно дали тази идея е добра или не.

 

Бившият директор на ЦФЛД припомни, че тази идея е била поставена първоначално във визията на директора на НЗОК д-р Дечо Дечев при неговото представяне, преди още да бъде избран за управител на здравната каса.

 

"След това последваха някакви дискусии, които останаха някъде по ръба в пространството, свързани с фонда. Сега изведнъж виждаме един проектобюджет, в който ясно се казва, че Фондът за лечение на деца ще премине към НЗОК и в 3-месечен срок след приемането на закона това следва да се случи окончателно. А дотогава остава същият режим на подаване на заявления, на одобрение и т.н. За мен има доста неясни въпроси, например тези, свързани с капацитета“, каза тя. 

 

Мисията на Фонда е да оказва организационно и финансово подпомагане своевременно, в условия на спешност и то при максимално неутежнена административна процедура, при превес на медицинската експертиза, категорично отбеляза д-р Троева и добави:

 

„В проектобюджета на Касата е заложена държавна субсидия от 12 млн. лв. – каквато беше по времето, когато аз ръководих фонда. Обаче никой не казва – в тези 12 млн. лв. държавна субсидия, извън тях би следвало да бъдат средствата, които се заплащат по координационния механизъм, защото това са средства от НЗОК, средства, с които изпращаме децата на лечение в чужбина, т.е. те са по механизма, по който работим, след като сме членове на ЕС. Тези средства от касата ли ще бъдат отпускани и в бъдеще?“.

 

Д-р Троева цитира данни от отчета на ЦФЛД за 2017 г., от които става ясно, че от бюджета на институцията са били изразходвани около 9,5 млн. лв. Държавното финансиране е 12 млн. Общо одобрените средства са над 20 млн. Това не значи, че те са изразходвани в същата година. Ако са одобрени, те отиват за следващата година.

 

"Никой досега не е направил анализ колко от тези средства са финансираните от НЗОК по координационния механизъм. Според мен това са повече от половината от средствата за децата, които се лекуват в чужбина. От произнасянето на идеята на д-р Дечев до стигането до предложението, което ще бъде законово одобрено, някой посъветва ли се, проведоха ли се консултации?“.

 

Според нея трябва да се реши дали Фондът ще работи само на базата на медицинската експертиза или ще остане и с Обществен съвет, който също да има думата при финансирането на лечението на децата.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития