Новини - България

Д-р Светослав Ценов: Навлизаме във време, когато генетичните тестове могат да се прилагат и у дома
Прочетена: 315 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Бъдещето на медицината е базирано върху постиженията на генетиката и технологиите. Това каза кънтри мениджърът на фармацевтичната компания Astellas България д-р Светослав Ценов по време на форума WEBIT HEALTH SUMMIT вчера.

 

Близо 66 000 са генетичните тестове, които намират приложение в диагностичната практика днес, всяка година броят им се увеличава с нови 5 500, поясни той. По думите на д-р Ценов този факт доказва, че генетичното тестуване все повече се налага като подход и път към персонализираната терапия, а тя всепризнато е не само гаранция за успех на лечението, но и за високо качество на живот на пациента.

 

"Не е случаен фактът, че правителство на Франция взе решение да инвестира 670 млн. евро в проучвания в областта на персонализираната медицина, а преди време при управлението на президента на САЩ Барак Обама бе одобрена сумата от 215 млн. долара за развитие на генните терапии", цитира данни за финансирането в тези иновативни области на медицината д-р Ценов.

 

По неговите думи, вече живеем във времето, когато генетичните тестове могат да се прилагат и у дома. Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) е одобрила генетични тестове за болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, които се прилагат в домашни условия и се реимбурсират от осигурителните фондове. По този начин, ако един човек иска да разбере дали е генетично предразположен към тези заболявания, той ще може навреме да получи отговор на въпроса. Така пред него ще се открият по-добри възможности за превенция, защото той ще се ориентира към мерки, които биха могли да го предпазят от развитие на заболяването или да спомогнат за ранното му диагностициране.

 

Д-р Ценов се спря и на тенденциите в иновацията на лекарствени продукти. Той подчерта, че разработването на нови таргетни и генни терапии е получило силен тласък, след като се е оказало,че старите конвенционални лечения просто не дават ефект. 

 

"През годините е доказано, че 38% от пациентите с депресия, 40% от страдащите от астма, 43% от диабетно болните, 75% от пациентите с раково заболяване например не са могли да бъдат излекувани с познатите до този момент лекарства. Същото се отнася и за други тежки заболявания като болестта на Алцхаймер и много други. Така, след важните открития на съвремието ни в областта на биологията и генетиката, след навлизането на ДНК-секвенирането, персонализираната медицина е отбелязала значителни предимства, и, естествено - значителен напредък", каза той.

 

Д-р Ценов цитира данни, според които 75% от съвременните онкологични медикаменти са плод на развитието на биотехнологиите. 

 

Част от прогреса в тази област принадлежи и на CRISP биотехнологията, която разкри многообещаващи възможности за създаването на ефективни лекарства за малария, за болестта на  Алцхаймер, ХИВ/СПИН, значителен интерес към нея провяват и научни центрове в Китай, а в САЩ са разработени и нови медикаменти за лечение на злокачествен меланом на кожата, стана ясно още от думите на д-р Ценов. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития