Новини - България

Д-р Стойчо Кацаров: Общинските болници са целенасочено убивани от десетилетия
Прочетена: 1114 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Говори се за нов модел на финансиране в здравеопазването, който ще влезе през 2019 г., но колегите от общинските болници едва ли ще го дочакат, защото се намират между живота и смъртта. А това е така, защото са целенасочено убивани от десетилетия."

 

Това заяви нa проскенференция в столицата днес председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров. Срещата с медиите бе организирана от Националното сдружение на общинските болници (СОББ) и Българската стопанска камара (БСК) във връзка с трагичното финансово състояние на общинските лечебници.

 

Три основни инструмента се използват, за да бъдат убити общинските болници, обясни още д-р Стойчо Кацаров. Според него, това са лимитите, които ги ограничават финансово, националната здравна карта, която ограничава дейността им и медицинските стандарти, които им налагат ненужни изисквания и водят до ненужни разходи. Д-р Кацаров изрази притеснение от факта, че след като бе отменена от съда, здравната карта отново ще бъде приета. Същото се отнася и зе медицинските стандарти, които Министерството на здравеопазването след отмяната от съда отново започва да публикува на сайта си при това в непроменен вид.

 

"А те са предпоставка за създаване на корупционна среда, защото някъде се гледа дали се спазват, а другаде - не", категоричен бе д-р Стойчо Кацаров.      

 

По неговите думи в момента просто се повтаря политиката, чиито плодове берем.   

 

"Ако пациентите не са доволни от начина, по който са лекувани, а лекарите от начина, по който работят, те са следствие на досегашната политика. Ако искаме промяна, тя означава да променим тези нормативни актове, които са довели здравеопазването до хала, в който са. Държавата дискриминира общинските болници за сметка на държавните. МЗ ще помогне на болницата в Ловеч и ще купи нов томограф, въпросът е защо хората там да имат, а тези в Чирпан да нямат. Причината за това е формална, защото държавата има дялово участие като акционер. Тогава нека всички болници са общински или държавни, за да има равнопоставеност. Или трети вариант е да се приватизират и станат частни, като приходите могат да се използват за купуване на лекарства. Но, ако ще се купува апаратура, както ще е за ВМА или Пирогов, така да е и за болницата във Велики Преслав. Защото и там живеят българи, които плащат данъци", каза той.

 

Според него, не е необходимо да се променя собствеността, за да има еднакво отношение към всички болници.

 

"Имаше обещание, че ще се променят цените на клиничните пътеки и то на тези, по които работят най-вече общинските болници, но цените са същите. Едни хора от здравното министерство казаха, че ще дадат 30 млн. лв. за общинските болници тази година, но това са парите, които дават всяка година. Това е все едно да бръкна в портфейла ви, да извадя пет лева и да кажа - ето ви 5 лева. Говори се за нов модел за финансиране, но колегите няма да дочакат 2019 г., за да го видят, а и не е ясно дори дали ще е по-добър. Протестът не е за общинските болници, а за пациентите, стотици хиляди пациенти, които и сега са със затруднен достъп. Тези хора са с по една-две специалности, те няма да останат без работа, но им милее, че в собствения им град, където е имало болница от 100 години, може вече да няма", посочи още председателят на ЦЗПЗ.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

януари 2019

ПВСЧПСН
 
   

Събития