Новини - България

Д-р Станимир Сираков е сред 10-те най-изявени млади личности на България за 2018 г. – ще се бори за световен приз
Прочетена: 350 пъти
Снимки: JCI България

Д-р Станимир Сираков от отделението по образна диагностика на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София е един от десетимата отличени в конкурса „Най-изявените млади личности“ на България за 2018 г. Медикът е носител на приза в категорията „Иновации в медицината“ за това, че въвежда редица съвременни техники и устройства в полето на ендоваскуларната терапия. Наградата му е връчена на официална церемония в Пловдив. Заради отличието си д-р Сираков сега ще се състезава в световния формат на проекта, където след разглеждане на номинацията му от специално жури и онлайн гласуване от цял свят има възможност да се нареди сред десетте най-изявени личности на света за 2018 г.

 

Проектът „Най-изявените млади личности“ (The Outstanding Young Persons – TOYP) се организира от Международна младежка камара (Junior Chamber International - JCI). В България той се организира за четвърти пореден път.  В тазгодишното издание бяха номинирани над 100 души в десетте категории. Жури от 25 признати в своята област експерти избраха финалистите. Победителите по категории са:

 

- „Политически, правни и/или държавни въпроси - Вяра Савова, създател на Sofia Legal Hackers и член на Управителния съвет на „Лечение без граници“. Наградата й е връчена от президента Росен Плевнелиев.

 

- „Бизнес, икономика и/или предприемачество – Момчил Кюркчиев, съосновател и изпълнителен директор на Leanplum. Наградата му е връчена от Георги Стоев, икономист и съосновател на Industry Watch и TrakiaTech.

 

- „Личностно развитие и/или постижение – Михаил Стефанов, създател на платформата „Мини машини“. Наградата му е връчена от Мая Донева, съосновател на The Social Teahouse във Варна и управител на Карин дом.

 

- „Иновации в медицинатад-р Станимир Сираков, лекар в отделение по Образна диагностика към УМБАЛ Св. Иван Рилски – София и иноватор за територията на България. Той въвежда редица съвременни техники и устройства в полето на ендоваскуларната терапия. Наградата му е връчена от Елиза Георгиева, основател на Фондация „Иван Рилски“.

 

- „Академично лидерство и/или постижение – Тодорка Александрова, български учен с над 50 научни труда, развиващ дейност не само в България, но и в престижния японски университет ВАСЕДА. Наградата й е връчена от Проф. Николай Денков.

 

- „Културно постижение – Веселина Сариева, фондация „Отворени изкуства“, галерия “Сариеви“ и artnewscafe, но най-позната като инициатор на фестивала „Нощ на музеите и галериите“. Наградата й е връчена от Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

 

- „Принос към децата, световния мир и/или човешките права – Николета Попкостадинова, основател на Loveguidе - платформа, която осигурява достъпно и ефективно сексуално и здравно образование на тийнейджъри. Наградата й е връчена от Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на „Български фонд за жените“.

 

- „Морално лидерство и/или опазване на околната среда – Калин Христов, основател на „Зеленият отбор на България“. Наградата му е връчена от Георги Генчев, съосновател на Информационния портал за неправителствените организации в България.

 

- „Наука и/или технологично развитие – Емилиян Енев, предприемач в областта на мобилните технологии и CEO на компанията ReCheck. Наградата му е връчена от Йовко Ламбрев, IT-предприемач и съосновател на технологичния хъб TrakiaTech.

 

- „Хуманитарно и доброволческо лидерство и/или постижение – Михаела Стойкова, председател на СНЦ “Операция Плюшено мече”. Наградата й е връчена от Бойко Благоев, ръководител отдел Комуникации на Европейската комисия в България.

 

Програмата TOYP цели да отличи постиженията на млади личности между 18 и 40 години, които са пример за подрaжание и създават положителна промяна. Конкурсът се провежда в над 100 държави по света, в които JCI има местни организации. Финалният му етап е световният формат, в рамките на който се избират 10-те най-изявени млади личности на света за съответната година. Кандидатурите на българската „великолепна десятка“ за 2018 г. вече са подадени към организаторите на международния конкурс.

Коментари