Интервю -

Д-р София Ангелова, пулмолог: Влажното лято може да предизвика обостряне на белодробните болести
Прочетена: 1015 пъти
Снимка: Личен архив

Д-р София Ангелова е пулмолог. Работила е 32 години в столичната Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести (СБАЛАББ) "Св. София". Дълги години от кариерата си е посветила на изследвания върху вредата от тютюнопушенето и превенцията на заболяванията на белия дроб. Д-р Ангелова е лекар с активна гражданска позиция, организатор и участник в многобройни инициативи, насочени към разясняване на вредите от тютюнопушенето и ограничаването му. Сега нашият разговор с нея е посветен на темата за отговорното поведение, което трябва да има всеки в летния сезон и възможностите, които дава лятото за пълноценен отдих и профилактика на заболяванията на дихателната система.   


 

Д-р Ангелова, кои са най-сериозните опасности, които крие горещият сезон за болните от хронични заболявания на белите дробове – ХОББ, бронхиална астма?

 

- Лятото е най-благоприятният сезон за нашите пациенти. Ние, пулмолозите, обичаме да се шегуваме, че това е времето, в което можем да си починем. За жалост обаче, това не винаги се случва и има причини да сме натоварени и през летните месеци. Веднага ще дам пример за поведение, което лесно може да доведе болестта и да стане причина пациентът да търси помощ. Най-често поради високите температури хората да използват вентилатори в затворените помещения – повечето предпочитат да заставят директно срещу студената струя. Така се получава рязко преохлаждане на организма, което е много опасно. Създава се благоприятна среда за активиране на болестотворните бактерии в устната кухина, така по-лесно се развива инфекция на горните дихателни пътища. Първоначално тя може да се прояви като хрема, инфекция на гърлото, но е много лесно бързо да обхване и белите дробове, в зависимост от силата на имунната система. Всеки от нас, специалистите по белодробни болести, може да даде примери от практиката си, когато в най-горещото лято при него идват пациенти с пневмония. Силното претопляне и рязкото преохлаждане са фактор, който не е за подценяване. Нека хората не забравят, че имунитетът в много случаи не е толкова силен, а това означава, че в един момент организмът може да бъде победен от инфекцията.

 

Тази година имаме влажно лято с много валежи. Как се отразява то на хронично болните?

 

- По-голямата влажност категорично е фактор, който може да повлияе неблагоприятно и да причини обостряне на хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ, както и да влоши протичането на бронхиалната астма. Ето защо ние съветваме хората, които страдат от астма и ХОББ да използват ежедневно инхалаторните устройства, които са им препоръчани от техния пулмолог. Това е „горивото“, храната за техния бял дроб.. Също така искам да се спра на един фактор, който често се забравя. България е страна с 4-сезонен климат, което означава, че и през четирите сезона в околната среда присъстват различни алергени. С други думи, и след като е преминала пролетта - времето на активен цъфтеж, и в горещите летни дни около нас циркулират алергени които, респективно, могат да причинят проблем. Затова една разумна превенция е винаги полезна. Предвид влажното и студено лято до тук тази година е важно хората да знаят, че дрехите трябва да се подбират съобразно температурите. За да се избегне настинката е необходимо при по-ниските температури да се обличат подходящи дрехи, независимо от усещането за лято!

 

В разгара на лятото със сигурност една от най-важните теми е ползата и вредата от климатиците. Каква са Вашите препоръки за безопасното им ползване?

 

- Климатиците са полезни и необходими през горещините, стига обаче да се използват правилно. Златното правило е да не се седи под студената струя на климатика. Освен това в затвореното помещение, в което работи той, температурата трябва да бъде по-ниска с не повече от 10 градуса в сравнение с температурата навън. За нормална се приема разликата между 8 и 10 градуса, защото в противен случай организмът изпада в силен стрес. Това се случва, когато разликата между температурата вътре и вън надхвърля 15 – 20 градуса. Това състояние се нарича „климатична треска“. То се манифестира с много симптоми – втрисане, схващане на ставите и мускулите, признаци на настинка, които лесно могат да се превърнат в сериозно усложнение като бронхит и пневмония. Тук е мястото да спомена колко важно е да бъдем предпазливи, когато след плаж или след прекарано време на открито в горещините, се върнем в студената стая и легнем за кратка почивка. Това рязко охлаждане или преохлаждане може да стане причина за пневмония, категорично.

 

Искам да се спра и на темата за техническото състояние и безопасността на климитиците. Много важно е редовно да се почистват филтрите им, защото те са място, в което се развиват термомицети – това са микроорганизми, които може да причинят бронхит и пневмония. Също така филтрите могат да задържат и алергени, а това е особено опасно за хора, страдащи от астма.

 

Важно е да се знае още, че климатиците генерират положителни йони, както и телевизорите, компютрите,. Тези йони са вредни, особено за хора с хронични заболявания, ето защо е препоръчително или да се купува климатик с вграден йонизатор, генериращ отрицателни йони, или да се осигури допълнителен йонизатор в помещението, в което работи климатикът. Само за сравнение ще добавя, че ако в подножието на един голям водопад се генерират 10 000 отрицателни йони на куб.см, то в домовете ни се съдържат 200-300отрицателни йони на куб.см, за сметка на нарастване на положителните, които вредят на организма.

 

Летният сезон предразполага към прекарване на повече време сред природата и това важи особено за децата. Какви правила за здравословно прекарване на ваканицята трябва да съблюдават те и родителите?

 

- Преди всичко да избягват излагането на слънце в пиковите часове, когато слънчевото греене е най-силно – между 11 и 16 часа. Прегряването и преохлаждането са еднакво опасни и еднакво вредни. Силно препоръчително са разходките на открито край морето в ранните часове на деня. Тогава въздухът е наситен със свежи пари, които съдържат над 150 полезни микроелемента. От друга страна, любителите на планината нека се възползват от възможността да прекарат на чист въздух повече време, особено полезно е да правят разходки край реки и водопади.

 

Що се отнася до децата – нека те се радват на даровете на лятото, да играят и да се научат да общуват с природата. Възрастните, които ги придружават обаче винаги трябва да са с повишено внимание, като следят за добра хигиена, чиста храна, богата на плодове и зеленчуци и достатъчно количество вода и течности. Избягвайте да давате на децата студени и газирани напитки, взети направо от хладилник. Не ги лишавайте от сладолед, но ги учете първо да задържат за кратко сладоледената хапка в устата си, преди да я преглътнат. Пазете ги от студената струя на климатика – в автобуса или колата, както и в стаята, където играят и спят. Пазете ги от силното слънце, защото прегряването води до дехидратиране на организма. И да не се забравя чашата мляко ежедневно, защото белтъците са в основата на изграждане на добрия имунитет.

 

Ако трябва да обобщите – кои са простите правила на поведение ,към които хората трябва да се придържат през лятото, за да имат спокойна и приятна ваканция?

 

- Радвайте се на красотата на лятото, но не забравяйте, че безотговорното отношение към здравето може да помрачи почивката ви – вашата и на вашите деца. А към пушачите, моят съвет е: лятото е подходящ сезон за спиране на цигарите- времето, когато чрез слънцето и водата може да се закали организма и да се пречистят и белите дробове! Изборът е ваш!

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития