Новини - България

Д-р Николай Шарков: Без нас идеите на здравния министър ще са само реформа в счетоводството
Прочетена: 158 пъти
Снимка: Личен архив

Няма яснота във визията за доболничната помощ, двете съсловни организации - на лекарите и на зъболекарите, са изключени от договорния процес. Това са двата основни проблемни момента в лансираните идеи от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за промени в здравноосигурителния модел според председателя на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков. Той сподели пред Redmedia опасенията си от пълното пренебрегване на двете професионални медицински гилдии и последиците, които ще рефлектират от това. Според д-р Шарков, така представени, идеите ще доведат само до реформа в счетводството, а не в здравеопазването.  

 

"През годините и ние като съсловна организация, и Българският лекарски съюз  (БЛС) доказахме с работата си, че наред с нашите професионални права, защитаваме и правата на пациентите. Без нашето участие няма как де се постигне напредък в системата, а ако това се случи, то неминуемо ще доведе до рязък спад и влошаване на качеството в здравеопазването", коментира председателят на БЗС. 

 

Той направи уговорката, че все още идеите са в първоначален вид и е редно да се даде време на екипа на здравното министерство да ги представи подробно и да даде старт на обсъжданията по същество.  

 

"Познавам сравнително добре системите на здравното застраховане в САЩ и на здравното осигуряване на Европа. Направи ми впечатление, че лансираните идеи в много голяма степен възпроизвеждат модела на САЩ. Ако тръгваме по този път, не трябва да забравяме, че ние се намираме в Европа, член сме на Европейския съюз, а този модел стъпва на солидарността", каза д-р Шарков.

 

Според него едниственият възможен път за постигане на действително добри промени започва не само от запазване на правата на съсловните организации, а от разширяването им.  

    

"Ние нямаме никакви различия с БЛС по това виждане и заедно ще отстояваме нашите права и правата на пациентите", категоричен  бе д-р Николай Шарков. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития