Новини - България

Д-р Нигяр Джафер: Има сериозни корупционни схеми при специализациите на младите лекари
Прочетена: 152 пъти
Снимка: Redmedia.bg

"Има сериозни корупционни схеми при специализациите на младите лекари и това е известно. На места те са заставяни да подписват отказ, че не желаят да получват заплати като условие да бъдат оставени да специализират".

 

Това заяви депутатът от ДПС и заместник-председател на Народното събрание д-р Нигяр Джафер по време на заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазване вчера. По нейните думи проблемът с дефицита на кадри в лечебните заведения не е нов, но се задълбочава с всяка изминала година, което налага предприемането на конкретни мерки за стимулиране на младите лекари да специализират и остават на работа в нашите лечебни заведения. Ситуацията бе повод народният представител да отправи въпрос към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев свързан с предвижданите от него стъпки към решаването на проблемите на специализиращите медици.   

 

"Липсата на лекари засяга най-остро общинските болници, но наред са областните и дори университетските. Цели области и дори няколко съседни области са без специалисти като хемамтолози и алерголози, например. Отделно от това вече е осезаем недостигът на педиатри, хирурзи, патоанатоми, лекари по съдебна медицина. Нe може да не се търсят начини за справяне с този дефицит и да се гледа в перспектива", каза още д-р Джафер.

 

В отговор здравният министър Кирил Ананиев посочи, че това е един от най-тежките проблеми, които са очертани при разговорите му със сдруженията на общинските и областните болници. Той увери, че екипът му полага усилия да изработи по-бързо механизъм за определяне на размера на възнагражденията в лечебните заведения с 50% и над 50% държавно участие. Когато механизмът стане готов, ще бъде предоставен за публично обсъждане. По думите на министъра една от целите на този механизъм е да се създадат стимули медиците да търсят реализация не само в столицата и големите градове, но и в малките населени места. Същото се отнася и до наредбата за спецализациите.

 

"Поемам отговорност до последната десетдневка на март тази наредба да бъде готова и да ви бъде представена", обърна се към народните представители здравният министър.

 

В отговор на други въпроси на депутати Кирил Ананиев уточни, че в министерството се работи активно и над други нормативни документи - националната здравна карта, медицинските стандарти, алгоритмите на клиничните пътеки и наредбите за основния пакет. Те трябва да бъдат готови до края на февруари, поясни министърът.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития