Интервю -

Д-р Мария Бенова: През зимата очите са изложени на двойна доза UV облъчване - носете слънчеви очила
Прочетена: 442 пъти
Снимка: Личен архив

Зимата освен красота и наслада, носи и предизвикателства за здравето, ако човек не се придържа към определени правила на поведение и не оценява важността на превенцията. Какви опасности крие студеният сезон за зрението ни? Как можем да се предпазим от усложнения и увреждания на очите - най-финия човешки орган, който наричаме "прозорец към света"? Отговор на тези въпроси търсим от д-р Мария Бенова, специалист по очни болести в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология (УСБАЛЕ) „Акад. Ив. Пенчев” в София и в столичния III ДКЦ. Специализирала e в Катедрата по очни болести в Медицинския факултет на Медицински университет – София в базата за обучение в Александровска болница. Има образователна и научна степен "доктор по офталмология" след успешно защитена дисертация на тема, свързана с глаукомата.


 

Д-р Бенова, кои са основните правила, към които трябва да се придържаме през студените зимни дни, за да щадим зрението си и да предпазим очите си от увреждане?

 

- Важно е винаги, във всеки сезон и по всяко време на годината да обръщаме внимание на очите си, за да се чувстваме комфортно и да съхраним зрението си. През зимния период са налице някои негативни фактори, които се отразяват неблагоприятно върху зрението. От една страна това са затворените, климатизирани помещения, а от друга - вредните, отразени слънчеви лъчи от снега навън. Те водят до очен дискомфорт и влошаване на зрението. Ето защо е важно използването на слънчеви очила и през зимата, а за осигуряване на баланс на предната очна повърхност е удачно прилагането на овлажняващи капки за очи.

 

Зачервяване, сълзене, усещане за дискомфорт - за какво говорят тези симптоми?

 

- Това могат да бъдат симптоми при редица очни заболявания. Важно е да се проведе очен преглед при специалист, за да се установи точната причина.

 

Какво е важно да знаем, ако носим лещи за корекция на зрението, а не очила?

 

- Меките контактни лещи са удобна алтернатива на очилата, но е важно да се полагат необходимите грижи за тях – да се следват правилата за поддръжка и съответно да се спазва срокът за подмяна. При всеки очен симптом като дразнене, зачервяване, нарушаване на зрението контактната леща трябва да се свали и да се потърси помощ от очен лекар. Трябва да се има предвид, че носенето на контактни лещи засилва симптомите на „сухото око”. При хора с този проблем неправилно се препоръчват лещи с по-високо водно съдържание, което често води до засилване на оплакванията.

 

Как се проявява синдромът на сухото око през този сезон?

 

- Синдромът на „сухо око“ се развива, когато има неадекватен обем на сълзата или нарушен баланс между слоевете на слъзния филм, поради което той става нестабилен, разкъсва се бързо и води до увреждане на предната очна повърхност. Това се проявява с парене, дразнене, чувство на „чуждо тяло”. Тези симптоми се засилват в условия, които благоприятстват изпаряването или евапорацията, а именно затворени, отоплени, климатизирани помещения. Често пациентите се оплакват от прекомерно сълзене. Причината за това отново е нарушеният и некачествен слъзен филм. При появата на провокиращ фактор следва рефлекторно прекомерно сълзене.

 

Споменахте, че е препоръчително да се носят слънчеви очила през зимните дни? Бихте ли пояснили защо?

 

- Носенето на слънчеви очила през зимата категорично е за препоръчване. Снегът и ледът отразяват много добре ултравиолетовите (UV) лъчи. По тази причина очите са изложени на двойна доза облъчване – директно от слънцето и от отразените лъчи. По-продължителното излагане на тези лъчи може да доведе до възпаление на роговицата – кератит, което е болезнено и налага приложението на антибиотична терапия. От друга страна излагането на твърде много UV лъчи допринася за помътняване на лещата и развитие на катаракта.

 

Подходящ ли е зимният период за планови очни операции - по повод на катаракта, на глаукома например?

 

- Да, подходящ е. Проведените проучвания показват, че няма значима разлика в резултатите от оперативното лечение във връзка със сезона. Оперативните процедури са стандартизирани, извършват се с високотехнологична апаратура в стерилна обстановка. Все пак да не забравяме, че в миналото зимните месеци са били предпочитани за извършване на планови операции поради по-ниския риск от развитие на инфекции.

 

Чест ли е очният травматизъм около празниците и кои са най-честите увреждания?

 

- Да, около коледните и новогодишните празници зачестяват травмите при младите хора и децата. Също така винаги, по всяко време е важно да се внимава при подбора на играчки, тъй като се предлагат например пистолети-играчки изстрелващи малки сачми или топчета, с които децата могат да се наранят. Използването на фойерверки или подобен тип средства за забавление трябва да става само от възрастен, и то с предпазни очила, на достатъчно отстояние от семейството и приятелите. Само ще допълня, че за да сме сигурни за здравето на нашите близки, а и за собственото си здраве е най-добре да се насладим на професионално подготвена заря.

 

Кога и при какви случаи се препоръчват промивки на очите - с какво да бъдат те, могат ли да се изпълняват в домашни условия, трябва ли да проследява резултата от тях от специалист?

 

- Окото притежава естествени защитни механизми. То е разположено в орбитата, обградено от костни стени, а отпред е покрито от клепачите. Освен това сълзата, която се образува от слъзната жлеза и добавъчните слъзни жлези отмива повечето попаднали чужди тела, но също така има и антибактериална активност дължаща се на съдържащите се в нея имуноглобулин А, лизозим и лактоферин. Така че ненужни промивки могат само да нарушат естествените защитни бариери на организма. Промивка на очите е задължителна и трябва да се направи веднага при попадане в окото на химично активни вещества – киселини, основи.

 

Защо е важно да няма самолечение при симптоми от страна на очите?

 

- Известен е изразът “очите са прозорец към света”, но също така те са и прозорец към нашето тяло. При очен преглед могат да се открият очни усложнения от някои сериозни системни заболявания – сърдечно-съдови, ендокринологични, неврологични. Често очните промени са първата им и единствена проява. Освен това, едни и същи симптоми - сълзене, зачервяване, замъгляване на зрението, са признак за банални, бързопреходни състояния, но също така и на сериозни очни заболявания. Други очни болести нямат никаква изява до късен стадий, когато зрението е вече безвъзвратно загубено. Затова при симптоми от страна на очите трябва да се потърси очен лекар, но и при липса на оплаквания не трябва да се пропускат и профилактичните очни прегледи.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

януари 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития