Новини - България

Д-р Маджаров: Изплащането на надлимитната дейност на болниците ще бъде сериозна крачка напред
Прочетена: 58 пъти

Изплащането на надлимитната дейност на болниците ще бъде сериозна крачка напред. Това заяви председателят на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров по повод обсъжденията на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) да изплати разсрочено надлимитната дейност на лечебните заведения.

 

„Това би дало възможност на мениджърите на болниците да повишат заплатите и не само това –  би гарантирало пред кредиторите платежоспособността на лечебните заведения“, каза Маджаров.

 

Той заяви, че съсловната организация многократно е настоявала да се изплати надлимитната дейност на болниците и допълни:

 

„Нещо повече - на  70-ия Извънреден събор на БЛС беше решено да се настоява изплащането на 153- те млн. лв. да стане с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019г., което становище съсловната организация ще продължи да отстоява. В противен случай за заплащането на надлимитната дейност на болниците след спечелени съдебни дела ще са необходими повече от реално дължимите средства“.

 

Принципната позиция на БЛС е, че разходите за лечение на пациенти, които са направени и отчетени към НЗОК, трябва да бъдат изплащани своевременно.

Коментари

декември 2019

ПВСЧПСН
      
     

Събития