Новини - България

Д-р Иван Маджаров: Всички педиатрични и пулмологични пътеки трябва да бъдат повишени от 1 юни
Прочетена: 156 пъти
Снимка: Pixabay.com

“Всички пътеки, свързани с Педиатрия и Пулмология трябва да бъдат повишени след 1 юни с преподписването на Анекса към НРД 2018“.

 

Това заяви председателят на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров след среща в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вчера с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и шефа на касата д-р Дечо Дечев, съобщават от съсловната организация.  Председателят на БЛС добави, че е поискано и завишаване на цените при някои КП по детска хирургия, които са с висока социална значимост, голям обем и сложност.

 

Д-р Маджаров обясни, че е важно всички пътеки, които в сега действащия Анекс към НРД 2018, са общи за деца и възрастни да бъдат разделени в отделен Пакет и да бъдат финансирани изцяло като Пакет Педиатрия.

 

„Увеличение  трябва да има и на КП, които се работят предимно в Общинските болници: свързани с остър и хроничен пиелонефрит, хронична сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения, както и някои пътеки от Токсикологията “, добави още председателят на БЛС.

 

„Опитваме се да създадем съвсем нова политика в областта на здравеопазването, за пръв път Пулмологията и Педиатрията ще бъдат изведени като приоритет. До сега не се давало превес на една или друга специалност“, обясни д-р Маджаров.

 

Относно поисканото от БЛС въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров обясни:

 

„Категорично искам да заявя, че ние не искаме родителите да бъдат натоварвани с допълнителни разходи, редно е ние, заедно с държавата, да намерим механизъм, по който педиатрите да се чувстват оценени и да нямат усещането, че за тяхна сметка се правят социални политики."

 

След срещата министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви: 

 

„Увеличаваме цените на някои клинични пътеки, които дълги години не са били остойностявани и цените им не са променяни. Най-голям акцент поставяме върху Педиатрията и Пулмологията, но това не означава, че няма да има увеличение и на цените и на други пътеки.“

 

Предстои от МЗ и НЗОК да направят анализ на внесените от БЛС предложения.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития