Интервю -

Д-р Ирен Цочева: Когато отивате на почивка с деца, съобразявайте се първо с тях и след това със себе си
Прочетена: 1369 пъти

Умеем ли да организираме почивката си, когато сме заедно с децата си? Кои са най-важните правила, които трябва да спазваме, ако искаме детето ни да прекара ваканционните дни спокойно и без риск от неприятни изненади и неочаквани заболявания? Отговор на тези и други въпроси даде пред Redmedia д-р Ирен Цочева, специалист по детски болести в УМБАЛ „Александровска“.  

 

Д-р Ирен Цочева завършва Медицински университет - София през 1997 г. Специализира педиатрия и през 2006 г. защитава дисертация на тема: “Клинични, имунологични и генетични особености на бронхиалната астма в детската възраст”. Тя е главен асистент в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ “Александровска”. Има няколко специализации в областта на детската пулмология, алергология и епидемиология на белодробните и алергичните болести във водещи клиники в Германия, Франция, Испания и Хърватска. Членува в Европейска асоциация по алергия и клинична имунология (EAACI) от 2001 г., в Европейската респираторна организация, в Българска педиатрична асоциация и в Български лекарски съюз.


Д-р Цочева, през последните години хората свикнаха да пазят децата си от силното лятно слънце, да им осигуряват ефективна кожна протекция. Като че ли се говори по-малко обаче за опасностите, които крият горещите дни за дихателната система на малкото дете. Моля ви да се спрете накратко на този въпрос.

 

- Да, високите температури и сухият въздух са един неблагоприятен фактор, който поставя на изпитание малкото дете. Тук е мястото да кажа няколко думи за климатиците, които са широко използвани вече в много домове. Първото и най-важно нещо е те да бъдат програмирани така, че температурата в помещението да е с 5-6 градуса по-ниска в сравнение с външната. Не е препоръчително разликата да е по-голяма, за да не се стигне до прекомерно охлаждане. Също така трябва да се избягва честото влизане и излизане от климатизираното помещение навън и обратно. Друга опасност е насочената струя студен въздух на климатика – не трябва да се допуска детето да стои точно под нея. Трябва да се знае още, че наистина пневмониите са три пъти по-редки в този сезон в сравнение със студените месеци, но много по-чести през лятото са вирусните пневмонии. Те протичат с висока температура, кашлица, зачервено гърло. Имат рязко начало, болестта прогресира бързо. Това, което е важно да се знае от всички родители е, че не трябва да настояват за антибиотично лечение. Много често заболяването се овладява само със симптоматични средства – температуропонижаващи, сиропи за кашлица, капки и спрейове за нос. При това не винаги се налага престой в болница, по-същественото е проследяването, което може да бъде и амбулаторно. За да обобщя, ще кажа един медицински факт, в чиято истинност се опитвам да убедя всички родители – нито един антибиотик не е убил нито един вирус! Антибиотик може да се назначи единствено в случаите, когато се очаква усложнение  и то по преценка на лекар. В същото време искам да припомня, че, макар и по-рядко, в този сезон се срещат атипичните пневмонии, причинени от бактерии – микоплазма, хламидии, легионела. Естествено, при тях прилагането на антибиотици е напълно оправдано. На това място искам да подчертая нещо много важно, свързано с легионелната пневмония. Този микроорганизъм обитава филтрите на климатиците и затова е за препоръчване децата да избягват близостта със студената струя въздух. Обръщам внимание, че тази опасност е напълно реална за малчуганите, които летуват в хотелите с централна климатизация. Ето защо родителите трябва да проявяват по-голямо внимание, ако случаят е такъв.

 

А какви са вашите препоръки за децата  с доказана бронхиална астма?

 

- Обикновено ние, лекарите се стремим да намалим до минимум лекарствата, които детето приема през летния сезон. Правилото, към което се придържаме, е да обучим максимално добре и родителите, и детето за добър контрол на заболяването, в това число и за работа с инхалатора. Ето защо препоръчваме семейството задължително да вземе в багажа си медикамента срещу астма и инхалатора, за да разполага с тях в случай на спешна нужда. Сега има модерни и щадящи инхалатори, специално предназначени за деца, които осигуряват прецизно и надеждно лечение на астмата. Носете ги винаги със себе си, ако детето ви е с тази диагноза.

 

Не е тайна, че от край време българинът се страхува от лекото облекло и предпочита детето му да е по-дебело облечено, за да не настине. Какъв риск крие прекомерното обличане в топлия сезон?

 

- Рискът от прегряване във всеки сезон крие опасност, особено при бебета и по-малки деца. През горещите летни дни е важно облеклото да е леко, изработено от естествени тъкани – най-добре от памук, и да е широко, а не прилепнало и стегнато по тялото. Важно е родителите да знаят, че изпотяването е физиологична реакция, а не непременно признак на болест. По-скоро притеснение би могло да събуди зачервяване на лицето, без да има изпотяване. Както и повишена температура, ако тя продължава по-дълго време. Няма нищо смущаващо в това детето да има леко повишена температура, ако е тичало много, ако е играло активно с връстници, ако се е надбягвало. 

 

Като че ли тук е мястото да Ви попитам как е най-правилно да се мери температура на малките деца? Въпросът на пръв поглед изглежда елементарен, но всъщност е много важен и за родителите, и за лекарите, които могат да бъдат повикани при нужда.

 

- Има много зони по тялото, в които би могла да се измери температурата. Най-често това става под мишницата или анално, но е възможно още и в ухото или в устата, например. Електронните термометри, които се използват днес, са много прецизни и удобни, те дават точно измерване за секунди, хипоалергични са. Желателно е също така преди да поставим термометъра под мишницата да подготвим кожата със суха памучна кърпа. Вече казах, че ако детето е с астма, е важно да носите със себе си инхалатор. Като допълнение ще отбележа, че не по-малко важно е да носите със себе си и индивидуалният термометър на малчугана. Също както вземате шишетата за вода и меките играчки, така не забравяйте и за тези неща.

 

А кои симптоми със сигурност налагат да потърсим медицинска помощ без забавяне?

 

- Разстройство, гадене, повръщане, световъртеж, зачервено гърло, хрема, кашлица, обилно изпотяване, неспокоен сън в продължение на няколко нощи.    

 

С какви лекарства трябва да се тръгва на път и да не забравят през ваканцията?

 

- Винаги трябва да имаме под ръка температуропонижаващи медикаменти, съобразени с възрастта на детето. Ако то е с алергия, да не забравяме урбазона. На това място ми се иска да припомня, че морските дарове крият опасност от алергии и това също трябва да се има предвид. Ако има доказана непоносимост към отрова от пчели и оси, е добре да имаме осигурена и писалка с епинефрин – пчелна противоотрова, защото има опасност от анафилактичен шок.

 

И накрая няколко обобщаващи препоръки?

 

- Внимавайте много детето да не се дехидратира, защото това състояние е крайно опасно, особено за кърмачета, но така също и за малки деца. Грижата за кожата не споменавам, защото приемам, че повечето родители са добре запознати с опасностите от слънчевото изгаряне. И нещо, което според мен е най-важното. Ако сте решили да ходите на море  или планина с деца, вие сте тези, които трябва да се съобразявяте с тях, а не те с вас. Така че, изградете си от самото начало режим на пътуване, хранене, сън, отдих и забавления, които са подходящи най-вече за децата ви, и едва след това за вас.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

януари 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития